De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Brazilië begint
aflossen schuld

   
 

AMSTERDAM - Deze week maakt de centrale bank van Brazilië ruim anderhalf miljard dollar over aan de kredietgevers van het land. Over precies een week volgen betalingsverplichtingen van nog eens $1,2 miljard. En vanaf begin volgend jaar moet het land maandelijks gemiddeld $5 miljard op tafel leggen voor de rente en aflossing van de fenomenale staatsschuld.

De regering van president Fernando Henrique Cardoso heeft een loodzware wissel getrokken op de nabije toekomst. "De nieuwe president die de kiezers dadelijk op 6 oktober naar Brasilia sturen, erft een probleem dat zijn politieke en economische bewegingsvrijheid in hoge mate zal belemmeren", zo constateert oud-minister van Financiën Delfim Netto.

De voormalige bewindsman wijst erop dat de afgelopen jaren de verhouding tussen de hoogte van de schuld en het nationale inkomen scheefgroeide. De huidige schuld van Brazilië van ongeveer $265 miljard vertegenwoordigt ruim zestig procent van het bnp. "De forse economische groei waarmee de regering Cardoso zijn geldhonger dacht te kunnen compenseren, is uitgebleven. Wanneer de bedrijvigheid dit jaar met een povere anderhalf procent toeneemt, mogen we reeds van geluk spreken", aldus Delfim Netto.

De indrukwekkende accumulatie van betalingsverplichtingen die de nieuwe regering vanaf begin volgend jaar wacht, doet vragen rijzen over de betalingscapaciteit van het land. Hoewel de handelsbalans van Brazilië in 2002 zorgt voor deviezeninkomsten van $8 miljard, en ook volgend jaar een dergelijk bedrag zal opleveren, blijft het land nog steeds zitten met een valutatekort van ruwweg zo'n $40 miljard. "Dit jaar schoot het IMF te hulp maar in 2003 zullen de particuliere banken het verzoek krijgen om de ontbrekende gelden via kredieten aan te zuiveren. Of de bereidheid daartoe bestaat, is nog maar de vraag."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.