De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  IMF: Europa kan best wel
renteverlaging gebruiken

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL/ WASHINGTON - De wereldeconomie is dit jaar niet zo goed hersteld als verwacht, ook volgend jaar blijft de groei onder de maat en de risico's voor een verdere verslechtering stapelen zich op. Ook de eurozone krijgt een flinke tik mee en de eurolanden kunnen best een steuntje in de rug gebruiken in de vorm van een renteverlaging.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x600, 46kb)

Dat staat in de 'World Economic Outlook' (WOE), de halfjaarlijkse peiling van de wereldeconomie van het Internationale Monetaire Fonds. Het IMF heeft in jaren niet zo'n somber beeld geschetst. Het herstel hapert, de groeiprognoses voor bijna alle belangrijke economieën in de wereld zijn neerwaarts bijgesteld. Er komt wel herstel in 2003, maar dat herstel is met veel onzekerheden omgeven. Zo komt de Amerikaanse economie niet echt uit de startblokken, speelt de algemene beursmalaise een belangrijke rol en is de politieke situatie rond Irak uiterst explosief. Een forse olieprijsstijging zou desastreus zijn.

De cijfers en afgeleide effecten zijn de hoofdmoot op tafel als komende vrijdagnacht (Europese tijd) de economische leiders van de zeven rijkste industrielanden (G-7) de economische situatie in de wereld bespreken aan de vooravond van de jaarvergadering van IMF en Wereldbank in Washington. De wereldeconomie blijft dit jaar met een groei van gemiddeld 2,8% (dezelfde schatting als in april jl.) nog redelijk presteren dankzij de groei in de nieuwe Aziatische landen. Volgend jaar zou het gemiddelde 3,7% kunnen zijn i.p.v. 4% maar die schatting is erg onzeker geworden.

Vooral in de VS en Europa heeft de onzekerheid duidelijk toegeslagen, als een verder herstel uitblijft zit er niets anders op dan de rente te verlagen, Europa heeft daarvoor nog meer speelruimte dan de VS, temeer daar de inflatierisico's afnemen, aldus het IMF. Met name de Duitse industrie komt uiterst moeizaam uit het dal en de Duitse economie is goed voor een derde van de hele euro-economie. Dit jaar ziet het IMF voor Duitsland niet meer dan 0,5% groei, volgend jaar 2%, mits de binnenlandse vraag zich herstelt. Het herstel in de VS is nagenoeg tot stilstand gekomen, in het eerste kwartaal was er nog sprake van een krachtig herstel na het desastreuze einde van 2001, maar daarna ging het mis door afnemende consumentenbestedingen en de malaise op de effectenbeurzen.

Het IMF schat dat de VS dit jaar niet meer dan 2,2% zullen groeien en 2,6% in 2003. "Dat is duidelijk onder het potentieel," aldus de IMF-economen. In het voorjaar werd nog verwacht dat de Amerikaanse economie volgend jaar weer met 3,4% zou groeien, het niveau van het jaar 2000.

Maar de Amerikaanse groei is nog heilig vergeleken bij die in Europa, voor de twaalf landen van de eurozone ziet het IMF dit jaar 0,9% groei tegen een eerdere (al neerwaarts bijgestelde) voorspelling van 1,4%. Ook de Europese Commissie moest gisteren toegeven dat er nauwelijks meer dan 1% inzit. Daarna wordt in 2003 met een voorspelde groei van 2,3% de achterstand op de VS wel verkleind, maar het IMF heeft wel de nodige kanttekeningen. Zo is de euro de laatste tijd in waarde gestegen ten opzichte van de dollar en dat zet de Europese export onder druk.

Nederland behoort samen met Duitsland, België, Portugal en Oostenrijk tot de achterblijvers in Europa. Het IMF gaat ervan uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,4% groeit en volgend jaar met 2%. Eerder ging het IMF nog uit van resp. 1 en 3%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.