De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ingetogen herstel Damrak
   
 

AMSTERDAM - De aandelenkoersen hebben zich woensdag iets hersteld van de fikse dalingen in de afgelopen dagen. De toonaangevende AEX-index steeg tot 299,95 punten. Dat is een stijging met 2,1% ten opzichte van het slot van dinsdag. Tijdens de handel was de index zelfs tot 307 punten hersteld, maar dat niveau hield geen stand. Er was dan ook nauwelijks nieuws om het koersherstel te rechtvaardigen.

Beleggers vrezen dat het leed nog niet is geleden, zegt beurskenner Hans Amesz daarover. "Zij ontwaren alleen maar treurige spookbeelden. Ze zien een oorlog met Irak in het verschiet, met als gevolg een veel hogere olieprijs, die dempend werkt op de wereldhandel, en inflatie aanjaagt." Voorlopig zitten beleggers in een negatieve spiraal waarvan het einde nog niet zichtbaar is, constateert Amesz. "Je moet er niet aan denken dat binnenkort mogelijk ook de huizenprijzen in een vrije val terechtkomen."

Een verhaal dat beleggers gisteren zorgen baarde, is de dreigende verplichting dat pensioenfondsen meer reserves achter de hand moeten houden. Dat kan leiden tot extra aandelenverkopen op de beurs. Volgens een brief van toezichthouder PVK zullen zo'n Nederlandse 300 pensioenfondsen in de problemen raken bij een AEX-stand van 300.

Vandaag zal de aandacht uitgaan naar ASML. De chipmachinefabrikant organiseert een analistenbijeenkomst. Verwacht wordt dat het Veldhovense bedrijf zich somber uit zal laten over de marktvooruitzichten op de korte termijn. Analist Peter Olofsen van Effectenbank Stroeve voorziet dat ASML in de tweede helft van dit jaar 87 lithografiesystemen zal verkopen. Het bedrijf zelf gaat uit van circa 100 exemplaren. Daardoor kon de koers gisteren met 11,4% stijgen tot €6,24.

ING verloor 3,7% op €13,70. Het was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. Op de beurs ging het bericht dat de Nederlandse bankverzekeraar binnenkort met een claimemissie komt. Verder gonst het al dagen van de geruchten dat er een winstwaarschuwing aankomt. Daardoor verloor het aandeel vorige week al 37% van zijn waarde.

Ook Numico had last van geruchten. De winstcijfers van het voedings- en vitaminebedrijf zouden niet kloppen. Het bedrijf kon dat weerleggen, maar de koers zakte woensdag wel 1,2% naar €13,13.

Ahold won daarentegen 5,8% op €12,59. Ahold-bestuurder Jan Andreae heeft op 16 september van dit jaar 36.000 aandelen Ahold gekocht. Zonder veel succes. Door de koersval van het aandeel is Andreae op papier al €144.000 kwijtgeraakt.

De voorgenomen verkoop van uitgeverij Ten Hagen & Stam door Wolters Kluwer baart analist Bert-Jan de Ruiter van Effectenbank Stroeve zorgen. Het duurt hem allemaal wat lang. Wél slaagde de uitgever erin om Bohn Stafleu Van Loghum te verkopen, een medische dochter van Wolters Kluwer. Het leverde de uitgever een koerswinst op van 0,4% op €18,20.

Op de lokale markt verloor baggeraar Boskalis Westminster 13,0% van zijn beurswaarde. Het bedrijf is tijdelijk gestopt met de landaanwinning bij Singapore, omdat Indonesië zijn grenzen heeft gesloten voor zandwinning. Het zorgt voor uitstel van de inkomsten. Boskalis heeft twee grote schepen teruggetrokken. Analisten van Van Lanschot verlaagden hun koersdoel van €35 naar €30. Een aandeel Boskalis kost inmiddels €21,02.

Bam NBM verloor 0,4% op €15,49. Bij de Duitse activiteiten van Hollandsche Beton Groep (HBG) waren in het eerste halfjaar wederom forse tegenvallers, zo meldt analist Dirk Verbiesen van Van Lanschot Bankiers. "Ook voor bestuursvoorzitter Wim van Vonno was dat een flinke extra tegenvaller. Hij zal daar zeker orde op zaken gaan stellen", zo voorspelt hij. Bam NBM hoopt HBG volgende maand in te lijven. Daartoe heeft het Bunnikse bedrijf een bod gedaan van €715 miljoen. Het emissieprospectus die de overname moet begeleiden, is bijna klaar.

Analist Kees van Vilsteren van SNS Securities stelde gisteren zijn koersdoel voor de aandelen Bam NBM naar beneden bij: van €28 naar €18. Ook werd de winstverwachting neerwaarts bijgesteld. Van Vilsteren vreest dat Bam zich niet kan onttrekken aan de vertraging van de economie. De SNS Securities-analist voorziet verder druk op de marges.

Analist Peter Koster van Friesland Bank Securities waarschuwt dat de winstgroei bij bierbrouwer Grolsch over twee jaar zal stagneren. Oorzaak daarvan is de oplevering van de miljoenen euro's kostende nieuwe brouwerij. Daardoor zullen de rente-uitgaven stijgen. Koster heeft zijn winstverwachting neerwaarts aangepast. In plaats van een winst per aandeel van €1,98, voorziet hij in 2003 een winst per aandeel van €1,91. Voor 2003 verwacht hij een niveau van €1,88. Grolsch moest 1,0% terug op €19,80.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.