De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  $3 miljard voor Zomba
is Bertelsmann te gortig

   
 

AMSTERDAM - Bertelsmann, de Duitse mediagigant, weigert het prijskaartje van $3 miljard te betalen aan de zonderlinge platenbaas Clive Calder voor zijn meerderheidsaandeel in het muzieklabel Zomba, aldus ingewijden.

Bertelsmann, dat gedwongen wordt om Zomba te kopen op het moment dat de populariteit van de gecontracteerde artiesten, onder wie Britney Spears, tanende is, wil nu nog maar $2,4 miljard betalen. Bertelsmann zegt dat de taxatie $600 miljoen te hoog is.

Het geschil toont aan dat de nieuwe topman van Bertelsmann, Gunter Thielen, bereid is een veel hardere lijn te volgen als het gaat om de onderhandelingen met Calder, een geslepen zakenman die een aantal van de meest populaire en succesvolle artiesten onder contract heeft.

Voormalig topman Middelhoff is het nooit gelukt om Calder ervan te overtuigen geen gebruik te maken van een verkoopoptie waardoor Bertelsmann gedwongen zou kunnen worden Zomba voor een vette prijs te kopen op het moment dat het minder goed gaat in de muziekindustrie.

Bertelsmann, dat reeds minderheidsbelangen bezit in verschillende muziekdivisies van Zomba, zal fors in de beurs moeten betalen voor Zomba omdat de prijs gerelateerd is aan de financiële prestaties van de afgelopen jaren. De prijs weerspiegelt Zomba's prestaties gedurende de tijd dat het marktaandeel het dubbele was van wat het nu is.

Voor Bertelsmann is een bedrag van $600 miljoen substantieel, omdat de nettoschuld door de aankoop van de muziekmaatschappij oploopt tot $4 miljard . Het Duitse mediabedrijf weigert ieder commentaar, maar eerder deze maand gaf Thielen aan dat het verlichten van de schuld de hoogste prioriteit heeft en dat men nog in onderhandeling is over de prijs die betaald moet worden van Zomba.

Het taxatieverschil ligt vooral in het feit dat Bertelsmann de winst voor belastingen anders berekent dan de eigenzinnige Calder, zo zeggen insiders. Volgens de optieafspraak uit 1991 moet de aankoopprijs minstens achtmaal de geboekte winst voor belastingen zijn. Maar Bertelsmann, die rekent volgens de regels van de International Accounting Standard, gebruikt een omschrijving van winst voor belastingen die niet strookt met die van Calder.

Als de twee partijen het niet eens kunnen worden zal de rechter eraan te pas moeten komen.

Middelhoff, die een goede verstandhouding had met Calder, had gehoopt dat deze akkoord zou gaan met een belang in Bertelsmann én de toppositie bij de muziekdivisie BMG en Zomba in plaats van de $3 miljard, aldus insiders.

Maar de familie Mohn, grootaandeelhouders bij Bertelsmann, is radicaal tegen elke overeenkomst waarbij aandelen gebruikt worden als betalingsmiddel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.