De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Amstelland vecht tegen
degradatie uit Midkap

   
 

NIEUWEGEIN - Amstelland MDC moet alle zeilen bijzetten om zijn felbegeerde Midkap-status te behouden. Door het terugbrengen van het bedrijf van bouwconglomeraat naar louter een vastgoedontwikkelaar is ook de handel in aandelen fors teruggelopen. Er wordt daarom harder dan ooit gewerkt om potentiële aandeelhouders te interesseren voor een belegging in Amstelland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 47kb)
De buitenlandse omzet van Amstelland moet in 2004 uitkomen op 30%.
Amstelland heeft zich twee jaar geleden ontdaan van zijn omvangrijke bouwbedrijf NBM. Vorig jaar werden de doe-het-zelf-winkels Gamma en Karwei afgestoten. Wat overbleef was een bedrijf dat zich louter bezighield met de ontwikkeling van woningen, kantoorpanden en winkelcentra. Er werken niet meer dan 300 mensen. Daarmee lijkt het te klein om een grote groep beleggers aan zich te binden.

Als er niks gebeurt om de belegger te interesseren voor het aandeel, dan zal Amstelland binnen niet al te lange tijd zijn Midkap-status aan de wilgen moeten hangen. "De handelsvolumes zijn de afgelopen maanden nogal fors teruggelopen", erkent bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter van Amstelland MDC. "Het zal spannend worden."

Een aftocht uit de index is wel het laatste wat het bestuur van de vastgoedontwikkeling in dit stadium wil. Het bedrijf is hard op zoek naar buitenlandse beleggers. Op dit moment zit volgens een schatting van financieel directeur John Schoonhoven zo'n 5 à 10% van de aandelen in buitenlandse handen. Dat moet groeien. Afgelopen maand werden daartoe al presentaties gegeven in Milaan en Londen. Vorige week kwam een Britse belegger naar Amsterdam om zich te laten voorlichten over Amstelland MDC.

Door de overname van Multi Vastgoed boekt Amstelland in één klap circa 20% van zijn omzet in het buitenland. Dat moet in 2004 met de helft zijn toegenomen tot 30%. Het aantal buitenlandse beleggers moet de komende jaren navenant groeien.

Dreigende degradatie uit een belangrijke index helpt echter niet om beleggers voor een investering in een bedrijf te interesseren. De waarde die wordt gehecht aan opname in de index is groot. Dat bleek laatst ook uit de presentatie van bouwbedrijf Bam NBM. Deze onderneming greep de overname van Hollandsche Beton Groep (HBG) aan om zijn belangstelling voor Midkap-deelname te tonen. "Dat geeft ons status", werd er bij gezegd.

Om beleggers te lokken, heeft Amstelland zijn ambities scherper dan ooit op een rijtje gezet. "We willen beter communiceren met bestaande en potentiële aandeelhouders", zo kondigde De Ruiter aan.

Zo moet de winst, voor afschrijving van goodwill, in twee jaar bijna verdrievoudigen: van €33 miljoen in 2001 tot €58,2 miljoen dit jaar. In 2003 moet de winst zijn gegroeid tot €94 miljoen. Daarvan komt meer dan de helft van het enkele maanden geleden overgenomen Multi Vastgoed (MDC). Van de winst zal voortaan 40% aan aandeelhouders als dividend worden uitgekeerd. En er staan meer overnames op het programma. In Italië is het bedrijf in gesprek met een belangrijke overnamekandidaat. Verder wordt gekeken in Zweden en Noorwegen. Daar ziet het bedrijf kansen in navolging van de acquisitie van Aholds vastgoeddochter in Tsjechië. De Zaanse grootgrutter wil op meer plekken in de wereld van zijn onroerend goed af. Op het expansielijstje van De Ruiter staan verder landen als Turkije, Polen en mogelijk in een later stadium Rusland.

Daarnaast staat de deur van Amstelland wijd open om zelf te worden overgenomen. "De nieuwe combinatie is een interessante overnamekandidaat voor internationale partijen", vindt De Ruiter. "Dat waren we al en dat blijven we ook."

Om in aanmerking te komen voor opname in de Midkap-index moet een aandeel bij de vijftig meest verhandelde aandelen van de Amsterdamse beurs horen. Daarbij werd altijd gekeken naar de omzet van de laatste drie jaar. Omdat er de afgelopen jaren veel handel was in het grote conglomeraat NBM-Amstelland leek de plek van Amstelland in de Midkap-index voor enige tijd gegarandeerd. Maar tegenwoordig kijkt de Amsterdamse beurs naar de omzetvolumes over de laatste twaalf maanden. En dan ziet het er minder goed uit voor Amstelland.

Het bungelt inmiddels onderaan de lijst van de 23 Midkap-fondsen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.