De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Risicospreiding
   
 

AMSTERDAM - Bij de huidige aandelenmalaise kijken beleggers steeds meer om zich heen op zoek naar een veilige plek voor hun vermogen. Obligaties, goud of zelfs een spaarrekening; het staat allemaal weer op de menukaart. Maar wat als de aandelenmarkten weer aantrekken? De gespreide beleggingsstrategie van mixfondsen kan dan uitkomst bieden. In ons fondsoverzicht eerder deze maand behoorde Robeco Safe Mix in die categorie tot de betere.

De zogeheten mixfondsen, ook wel gemengde fondsen genoemd, spreiden hun kapitaal over diverse beleggingen: liquiditeiten - meestal geen cash maar zeer kortlopende vastrentende waarden - obligaties en aandelen. Vanwege die spreiding zijn deze fondsen minder gevoelig voor dalende aandelenkoersen, al staan de laatste tijd ook hier de rendementen onder druk. Ook een klein belang in aandelen loopt immers klappen op en drukt daarmee het totaalrendement. Hoe groter dat belang, des te groter die invloed. Mixfondsen zullen echter in een neergaande aandelenmarkt beter presteren dan pure aandelenfondsen. In ons fondsoverzicht van augustus bleken de beste mixfondsen vergeleken met andere beleggingsfondsen nog gunstige (let wel, zeker niet altijd positieve) rendementen te hebben. Robeco Safe Mix bekleedde in deze categorie de derde positie.

Dit fonds van vermogensbeheerder Robeco heeft ruwweg 50% in obligaties, 40% in liquiditeiten en 10% in aandelen. Vanwege deze mix heeft het fonds een uiterst lage risicograad. Dat is te merken aan een stabiel rendement: de rendementsgemiddelden van een maand terug, een jaar terug en drie jaar terug liggen allemaal zo rond de 4%. Dit dankzij de obligaties en liquiditeiten in portefeuille.

"Het is eigenlijk net als geld naar een bankrekening brengen", stelt Freddy van Mulligen, directeur research van fondsbeoordelaar Morningstar in de Benelux. "Het is een van de weinige beleggingsfondsen die nog een positief rendement laten zien."

Voor die zekerheid betaalt de belegger volgens Van Mulligen ook minder kosten dan bij de nu populaire garantiefondsen, waarbij de inleg (deels) gegarandeerd is. Naast aan- en verkoopkosten, circa 0,5% afhankelijk van bij welke bank de order wordt ingelegd, brengt Robeco zelf jaarlijks 0,48% aan beheerkosten in rekening. Het fonds krijgt van Morningstar vijf sterren, het hoogste oordeel voor risico én rendement. Beleggers hebben er een totaalbedrag van €125,4 miljoen aan toevertrouwd.

Een rendement van 4% steekt weliswaar relatief goed af bij andere beleggingen, maar dit percentage is op sommige spaarrekeningen ook te halen. Spaarrekeningen profiteren echter niet als de beurs aantrekt, dit fonds doet dat wel, vooral dankzij de 10% in aandelen. Van Mulligen stelt het verwachte jaarrendement daarom op "tussen de 5 en 6% en hoger als de aandelenmarkt sterk aantrekt".

Voor wie één teen meer in aandelen wil houden, is een mixfonds met een hoger percentage in aandelen de oplossing. Er zijn er vele op de markt met zeer verschillende portefeuilleverdelingen. Let daarom goed op die verdeling: er kunnen fondsen bij zitten met zo'n groot belang in aandelen, dat je eigenlijk niet meer van een gemengd fonds kunt spreken.

Zie ook DFT.nl




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.