De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ritters eenzame strijd

Van onze redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Ritter (Foto: EPA)
Scott Ritter is een naam die je bij blijft. Hij legde praktisch in zijn eentje Saddam Hoesseins arsenaal aan vernietigingswapens bloot en trok zich niets aan van diens gehate regime en geheime politie. Nu neemt hij de Amerikaanse president George W. Bush op de korrel of, om preciezer te zijn, diens medewerkers Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz en Richard Perle. In een deze week verschenen boekje War on Iraq - What Team Bush doesn't want you to know (Oorlog tegen Irak - wat Bush' team niet wil dat je weet ) - zegt hij dat zij het zijn die de president opstoken tot een oorlog met Irak, die aan het publiek wordt verkocht als "verandering van regime".

Volgens Ritter heeft die oorlog bijna geen enkele kans op succes maar draagt hij wel enorme risico's mee: een haatgolf uit de Arabische wereld waarbij de elfde september verbleekt, een levensbedreiging voor honderden zo niet duizenden Amerikaanse soldaten en de kans dat een der oorlogvoerenden - de VS, Israël - een kernwapen zal gebruiken. Niet Irak, want dat land is volgens Ritter nog jaren verwijderd van de mogelijkheid zelf een kernwapen te bouwen, zelfs onder de meest gunstige omstandigheden, zoals opheffing van alle embargo's tegen het land.

Met zijn achtergrond als officier in het Korps Mariniers is Ritter niet veel meer bevoegd dan de gemiddelde, geïnteresseerde burger om over een komende wereldbrand te oordelen. Maar hij is als voormalig VN-wapeninspecteur wel de absolute expert op het gebied van Iraks capaciteit voor wapens van massavernietiging.

Kernwapens? Uitgesloten. "Die kunnen niet in een kelder of grot worden gemaakt. Daarvoor is moderne industriële infrastructuur nodig, die weer drijft op massale hoeveelheden elektriciteit en sterk gecontroleerde technologieën die niet op de open markt verkrijgbaar zijn."

Strijdgassen en biologische wapens? "Alle capaciteit die Irak had, is in de jaren van inspectie (1992-'96) opgespoord en vernietigd. Geen schijn van kans dat de toentertijd gefabriceerde producten als VX of Antrax de jaren hebben overleefd, als ze niet zouden zijn vernietigd."

Ritter neemt in het boek - in feite niet meer dan een lang interview met inleiding - geen blad voor de mond. Hij mag een beleidend Republikein zijn die in 2000 op George W. Bush heeft gestemd, hij voelt zich in de huidige toestand niet zozeer gebonden aan de president, maar aan de Amerikaanse grondwet. Tenslotte: het ging toch om ontwapening van Irak om daar oorlog voor te voeren is te radicaal. Ritter lijkt bereid de hele Amerikaanse regering aan te vallen. Het lijkt een ongelijke strijd, maar daar is hij niet bang voor.

War on Iraq - What Team Bush doesn't want you to know. Scott Ritter and William Rivers Pitt. Profile Books Ltd. ISBN 1 86197 636 4




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.