De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Shuttlediplomatie
Moebarak

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Egyptische president Hosni Moebarak is een shuttlediplomatie begonnen om een Arabisch antwoord te formuleren op de nakende crisis in het Midden-Oosten. Gisteren kwam Moebarak in Saoedi-Arabië aan voor gesprekken met kroonprins Abdullah, mogelijk ter voorbereiding van een Arabische top.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Palestijnse jongeren zoeken dekking in de strook van Gaza tijdens schermutselingen met Israelische soldaten. (Foto: EPA)
De leiders van beide landen doen er alles aan om Irak zo ver te krijgen VN-wapeninspecteurs toe te staan en zonder enige belemmeringen hun werk te laten doen. Zowel Egypte als Saoedi-Arabië gelden als bondgenoten van de Verenigde Staten, maar ze hebben grote problemen de bevolking achter zich te krijgen. De regeringsgezinde Egyptische krant Al-Ahram schreef gisteren dat Egypte officieel nog tegen een aanval op Irak is, maar zich niet verder zal verzetten als de Amerikanen de steun verkrijgen van de Verenigde Naties. Saoedi-Arabië neemt een zelfde standpunt in.

Beide landen dringen er bij Washington ook op aan om Israël te sommeren te stoppen met de belegering en de vernieling van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Jasser Arafat in Ramallah. Het door Israël gezochte hoofd van de inlichtingendienst op de Westoever, Tawfiq Tirawi, liet weten dat noch hijzelf noch iemand anders zich zal overgeven. ,,We vechten ons nog liever dood'', aldus Tirawi. Hij ontkent achter terreuraanslagen in Israël te steken, zoals de regering Sjaron beweert. Als gevolg van de belegering zijn de plannen om de Palestijnse Autoriteit democratischer te maken stopgezet.

,,Dergelijke onderwerpen kun je niet bespreken, zolang onze president lijdt onder zulke wrede agressie'', vertelde Abu Mazen, de tweede man in de Palestijnse hiërarchie.

De Palestijnen hebben ook onthutst gereageerd op de berichten van de kolonistenbeweging dat ze een nieuwe nederzetting hebben geopend in het hart van de Palestijnse Westoever, vlakbij Ariel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.