De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Democraten: excuses
van president Bush

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse Senaat is in forse aanvaring gekomen met president George Bush. De leider van de Democratische meerderheid, Tom Daschle, heeft excuses geëist van Bush voor diens uitlating dat Democraten niet geïnteresseerd zijn in de veiligheid van het Amerikaanse volk.

Daschle meent dat Bush met zijn aantijging de oorlog tegen het terrorisme wil uitbuiten voor binnenlandse aangelegenheden. In november zijn er in de Verenigde Staten tussentijdse verkiezingen voor het Congres.

"Vertel diegenen die vochten in Vietnam en in de Tweede Wereldoorlog dat ze geen waarde hechten aan de veiligheid van het Amerikaanse volk, omdat ze Democraat zijn. Dat is schandelijk", aldus Daschle.

Resolutie

De aanvaring tussen de Senaat en Bush komt op het moment dat de Democratische en Republikeinse afgevaardigden gezamenlijk sleutelen aan de tekst van een resolutie, waarin het Congres een militaire aanval op Irak moet rechtvaardigen teneinde de vermeende massavernietigingswapens van Saddam Hoessein te ontmantelen. Politieke commentatoren van de meeste grote televisiestations en kranten spreken dan ook van een "politieke uitglijder" van Bush.

Het Democratische kamp neigt er naar om Bush te steunen in diens voornemen om Saddam af te zetten, maar is niet bereid om de president daarvoor een blanco cheque te geven. Daarom moet er in de resolutie precies komen te staan wanneer en onder welke omstandigheden de Amerikaanse president het bevel mag geven voor eenzijdig militair ingrijpen.

Senator Daschle vindt dat de discussie over Irak zuiver moet worden gehouden en niet mag worden gepolitiseerd met het oog op de naderende verkiezingen. De leider van de meerderheid in de Senaat heeft eerder vice-president Dick Cheney een veeg uit de pan gegeven, omdat hij in de staat Georgia mensen had opgeroepen op de Republikeinse Senaatskandidaat te stemmen. Daarmee zou volgens Cheney de oorlog tegen het terrorisme worden gediend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.