De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Ziekenhuis Sneek
beste van Nederland'

   
 

DEN HAAG - Het Antonius Ziekenhuis in Sneek is volgens een onderzoek van het weekblad Elsevier het beste ziekenhuis van Nederland. Het Leids Universitair Medisch Centrum is het beste academisch ziekenhuis en het Maaslandziekenhuis in Sittard is het beste grote ziekenhuis met meer dan 850 bedden.

Uit het gisteren verschenen onderzoek blijkt dat middelgrote ziekenhuizen als het Antonius hoger worden gewaardeerd als het gaat om patiëntvriendelijkheid en samenwerking met huisartsen. Academische ziekenhuizen worden geroemd om hun deskundigheid, maar benaderen hun patiënten abominabel, kennen een hoog ziekteverzuim en verloop van personeel en hebben de langste wachtlijsten.

Elsevier ondervroeg duizend ziekenhuisdirecteuren, huisartsen en verpleegkundigen die 65 ziekenhuizen cijfers gaven. De kleine ziekenhuizen bleven buiten beschouwing. Het is de zesde keer dat het weekblad de Nederlandse ziekenhuizen heeft onderzocht.

Opvallend zijn de slechte cijfers die de academische ziekenhuizen krijgen. In 1999 en 2000 scoorden die nog hoog op de lijst, nu is de beste pas op de 25e plaats te vinden. Deze mammoetorganisaties zijn in nagenoeg alle opzichten slechter. Artsen zijn er ook minder gemotiveerd. Patiënt en arts zijn volgens het onderzoek het beste gediend met kleinschaligheid. Maar zelfs het beste ziekenhuis scoort een minnetje als het gaat om de wachtlijsten.

Uit een opinieonderzoek van het weekblad blijkt dat ruim een kwart van de huisartsen en medisch specialisten ontevreden is over de manier waarop zij hun werk moeten doen. Zij vinden dat de kwaliteit van de gezondheidszorg achteruitgaat en dat patiënten niet de zorg krijgen die zij verdienen. Het tekort aan verpleegkundigen, de toegenomen zorgvraag en te veel overheidsbemoeienis worden als de oorzaak van de kwaliteitsvermindering gezien.

Het aantrekkelijker maken van het beroep van verpleegkundige, prestatiebeloning en terugdringing van het verzuim en verloop van personeel ziet de sector als een oplossing. Artsen en ziekenhuizen zien niets in het inschakelen van buitenlandse verpleegkundigen of een ruimere inzet van privé-klinieken.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.