De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Strafklacht Smalhout
tegen De Leeuw

   
 

door René Steenhorst en Marcel Frost SOEST/HILVERSUM - De Utrechtse anesthesioloog prof. dr. B. Smalhout heeft een strafklacht ingediend tegen NCRV-programmamaker Paul de Leeuw. Smalhout voelt zich "ernstig beledigd en gediscrimineerd" na een uitzending van Herberg de Leeuw waarin presentator Paul de Leeuw een portret van Smalhout via een computermanipulatie telkens liet veranderen in dat van Adolf Hitler.

De Leeuw, die elk verzoek om commentaar uit de weg gaat, persifleerde in de uitzending van zondag 15 september (en de herhaling vier dagen later) tv-spelletjes, zoals die met name bij de commerciële stations te zien zijn. Daar kunnen kijkers veel euro's verdienen met het raden van langzaam veranderende gezichten van media-bekendheden.

Tijdens de 'gedaanteverandering' van prof. Smalhout in Adolf Hitler gaf De Leeuw als zogenaamd grappig bedoelde aanwijzingen mee dat "de afgebeelde persoon miljoenen mensen had laten verdwijnen, geen jodenkoeken lustte en zijn vakanties bij voorkeur doorbracht in Italië en Japan omdat hij hield van jew-foetsie."

De Utrechtse medicus, tevens columnist van deze krant, voelt zich diep gegriefd, temeer omdat hij van joodse afkomst is en vrijwel al zijn familieleden om het leven zijn gebracht in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor.

De NCRV zegt de gewraakte uitzending met prof. Bob Smalhout vooraf te hebben bekeken. "Er wordt niets uitgezonden waarvan wij vinden dat het niet kan", stelt NCRV-woordvoerder Peter Boverhoff.

Staat de NCRV dan achter deze uitzending? "Wij gaan vandaag vanuit de juridische invalshoek naar de zaak te kijken en komen dan met een inhoudelijke reactie", luidt het antwoord.

Smalhouts advocaat, mr. B. van der Goen uit Soest, benadrukt dat ook een strafklacht is ingediend tegen de NCRV-directie en NCRV-voorzitter K. Klop.

Deze laatste had er in de gewraakte uitzending op gewezen dat zijn omroep het behoud van normen en waarden altijd hoog in het vaandel heeft.

Uitwassen

Van der Goen: "Mijn cliënt eist maatregelen om dergelijke uitwassen voortaan op tv tegen te gaan en eist ook disciplinaire maatregelen tegen De Leeuw."

"Wat bezielt de NCRV? Waarom doet deze van oudsher christelijke radio-omroep dit?'' aldus professor Smalhout gisteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.