De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Pim Fortuyn regeert
mee in Rotterdam

   
 

door Eric de Brouwer en Fred Pruim ROTTERDAM - Het nieuwe Rotterdamse collegeprogram, dat vandaag wordt gepresenteerd, wordt volledig opgedragen aan Pim Fortuyn. De vermoorde Rotterdamse politicus, die zijn politieke zegetocht in de Maasstad begon, wordt daarmee postuum geëerd door het huidige college van B en W.

Volgens bronnen binnen het Rotterdamse stadhuis waren de partijen Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA het er unaniem over eens, dat Fortuyn aan de basis heeft gestaan van het coalitieakkoord, dat de drie partijen na de recente gemeenteraadsverkiezingen met elkaar sloten. Leefbaar Rotterdam, met Fortuyn aan het roer, kwam daarbij vanuit het niets op zestien zetels; de PvdA werd verpletterd.

"De visie en de opvattingen van Pim Fortuyn zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor het nieuwe college van B en W", zo wordt in het program gesteld. In dat college zijn drie wethouders van LR vertegenwoordigd.

Zoals verwacht zet de Rotterdamse politiek de komende vier jaar fors in op veiligheid. Criminele drugsverslaafden worden zonder pardon opgepakt, het aantal straatroven moet drastisch worden verminderd, het aantal moorden en inbraken moet worden teruggebracht en de veiligheid in het openbaar vervoer moet worden vergroot.

Deze 'bikkelharde strijd' tegen de verloedering en de toenemende onveiligheid werd overigens in april al aangekondigd in het coalitieakkoord, dat LR, VVD en CDA met elkaar sloten. Destijds werden de grote lijnen gepresenteerd, het program is een nadere, vooral cijfermatige invulling van die afspraken.

Afrekencultuur

In het vandaag op het Rotterdamse stadhuis te presenteren stuk valt veel van Pim Fortuyns gedachtengoed tussen de regels door te lezen. Vooral de 'afrekencultuur', waarvan Fortuyn een groot voorstander was, staat centraal. De coalitiepartijen stellen, dat ze hun doelstellingen voor 2006 hopen te halen. Zo niet, dan mag de kiezer met zijn stem 'afrekenen'.

Een deel van het nieuwe beleid was overigens de afgelopen weken al te zien in de Rotterdamse straten. Zo werden wijkverboden voor overlastgevende junks ingesteld in de buurten rond de beruchte tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam-West, en begon de politie met uitgebreide fouilleeracties om het illegale wapenbezit in de stad terug te brengen.

Het nieuwe program werd al lang verwacht. Nog nooit duurde het zo lang (in totaal 22 weken), voordat de partijen eruit waren. De oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad reageerde recent nog geërgerd waarom het zo lang moest duren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.