De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Fiscale donderwolken
Nederbelgen voorbij

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De dreiging voor tienduizenden Nederlanders die met een klein of modaal pensioen in België wonen dat zij volgend jaar een fors bedrag aan extra belasting moeten betalen, is van de baan. De coalitiepartners CDA, LPF en VVD zullen het kabinet vandaag voorstellen voor deze Nederbelgen een uitzondering te maken in de nieuwe versie van het Belastingverdrag van ons land met België, dat in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Eén van de belangrijkste onderdelen van het nieuwe verdrag is een extra belastingheffing voor rijke Nederlanders die om fiscale redenen naar België zijn uitgeweken.

Binnen de Europese Unie geldt als regel dat buitenlanders uit de lidstaten voor hun pensioen worden belast door het land waarin zij op dat moment wonen. Via allerlei fiscale constructies zijn talloze rijke Nederbelgen erin geslaagd de belastingdruk op hun pensioenvoorziening enorm te drukken, waardoor zij netto zeer veel in het handje overhouden.

Nederland vindt dat onacceptabel. Immers, de pensioenvoorziening is vrijwel altijd opgebouwd door mensen die in ons land een forse belastingaftrek hebben genoten. Normaal gesproken zou deze inkomstenderving voor de Nederlandse staat worden gecompenseerd doordat over de pensioenen in ons land belasting moet worden betaald. Maar door uit te wijken naar België, gaat deze regel voor de rijke Nederbelgen niet op.

Het nieuwe Belastingverdrag bepaalt dan ook dat de Nederlandse Belastingdienst in dergelijke gevallen de rijke Nederbelgen een heffing mag opleggen die kan oplopen tot maar liefst 52 procent.

CDA, LPF en VVD vrezen echter dat Nederbelgen met een laag of modaal pensioen, die niet uit fiscale motieven naar België zijn verhuisd maar bijvoorbeeld omdat zij daar een mooier huis konden kopen, de dupe van deze strenge regel zullen worden. Voor hen is in het Belastingverdrag geen uitzondering gemaakt.

"Dat is volkomen onterecht'', aldus CDA-woordvoerder De Nerée tot Babberich. "Het gaat hier om Nederlanders die keurig hun belasting hebben betaald en nog steeds betalen.''

De coalitiepartners willen dat Nederbelgen die over hun kleine of modale pensioen het volle pond aan belasting in België betalen, met rust worden gelaten. Wanneer deze Nederbelgen via een fiscale constructie toch minder belasting betalen, moet er volgens CDA, LPF en VVD een overgangsregeling gelden. Gedurende een periode van tien jaar zouden deze Nederbelgen, afhankelijk van de mate waarin zij in België minder belasting betalen, een heffing van maximaal 25 procent in Nederland moeten betalen. Dat is dus heel wat minder dan de maximaal 52 procent die zij op grond van de huidige nieuwe versie van het Belastingverdrag zouden moeten neertellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.