De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Loeki Knol terug
in 'Hamelen'

   
 

AMSTERDAM - Ze zag het al helemaal zitten. Samen met haar oude vriend en fantastische collega van destijds Rob de Nijs 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?' doen herleven. Maar helaas voor Loeki Knol: voor Rob is er geen weg meer terug. 'Hamelen' is voor de zanger voltooid verleden tijd. Een definitief gepasseerd station. Loeki Knol daarentegen, voor velen nog steeds beter bekend als burgemeestersdochter Lidwiena Walg, zal zich met ziel en zaligheid storten in de theaterversie van een van de populairste kinderprogramma's aller tijden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 15kb)
Loeki Knol: "Volgens mijn bescheiden mening hebben we met z'n allen sterk de behoefte terug te grijpen naar het verleden." <\N\N
Dertig jaar geleden hield 'Hamelen' week in week uit honderdduizenden kinderen aan de buis gekluisterd. Hoe oud zullen die acteurs nu dan zijn? Toch zeker over de 50? Loeki Knol houdt haar leeftijd liever voor zichzelf. De actrice en zangeres kijkt eens naar haar spiegelbeeld. "Vroeger had ik een 'baby face' en was daar niet altijd even gelukkig mee. Maar als men tegenwoordig hoort hoe oud ik ben, kijkt men je vaak op zo'n manier aan dat je onmiddellijk het gevoel krijgt dat je een of ander fossiel bent die weer uit de mottenballen is gehaald. Daarom ben ik nu alleen maar blij met mijn jonge uitstraling en werkt mijn 'baby face' juist in m'n voordeel. Ik zie er toch nog goed uit?"

Absoluut Loeki, maar daarvoor heeft producent Albert Verlinde, die volgend jaar samen met Roel Vente de musical Hamelen op de planken zal brengen, Loeki vast niet benaderd. Zij zal namelijk niet, zoals 30 jaar geleden, de jonge Lidwientje Walg gaan vertolken. Dat zou zelfs met Loeki's nog steeds jeugdige uitstraling niet meer gepast zijn.

Nee, Loeki zal in de nieuwe versie van Hamelen als de volwassen geworden Lidwientje Walg - inmiddels Lidwina dus - het verhaal van Hamelen, de ratten, de andere wereld en haar liefde voor Bertram aan haar dochter vertellen. Haar vroegere rol zal door een jongere actrice worden gespeeld. "Dat is natuurlijk behoorlijk confronterend", reageert Loeki enigszins emotioneel. "Het zal best wel even slikken zijn, maar het is natuurlijk niet anders. De tijd vliegt voorbij. Maar niet lang getreurd, in het tweede deel van de voorstelling kom ik terug als koningin."

Loeki mijmert: "Weet je dat ik denk dat het gewoon een hele nieuwe ervaring zal worden. Het is zo lang geleden. Het rare is dat de laatste dagen, nu ik in gedachten weer volop met Hamelen bezig ben, alles met een sneltreinvaart terug lijkt te komen."

De actrice herinnert zich: "We hebben zo verschrikkelijk veel lol gehad met z'n allen, en dan vooral ook om het feit dat de regisseur vaak tot wanhoop werd gedreven door de tekstschrijvers. Dan verzonnen ze weer een verhaallijn waarin we in een ijspaleis terechtkwamen, in een grot of op een gigantische kermis. Nou, ga er maar aan staan als decorbouwer. In die tijd dan, hè. Toen was het toch allemaal wat minder eenvoudig te realiseren als nu. Daarom vind ik het ook zo vreselijk dat er zoveel afleveringen van vroeger zijn gewist. Er zijn er geloof ik nog maar zes over. Dat doet me echt pijn. De man die dat heeft gedaan, zouden ze toch over zijn bureau heen moeten trekken. Want zou het niet fantastisch zijn geweest de serie weer opnieuw uit te zenden?"

De laatste dagen heeft Loeki een paar afleveringen, die ze zelf gelukkig nog op tape heeft staan, met een enorm gevoel van nostalgie opnieuw bekeken. "Wat mij het meest opviel was dat de serie in het geheel niet gedateerd is. 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?' is helemaal niet ouderwets geworden. Dat sprookjesachtige is over 100 jaar nóg leuk om te zien. Ja, Hamelen is tijdloos, en dat maakt het des te triester dat er zoveel materiaal verloren is gegaan."

Voor het feit dat een aantal oude series als 'Pipo', 'Zwiebertje' en ook 'Ja zuster, nee zuster' weer zo in de belangstelling staan, heeft Loeki wel een verklaring

Ik denk dat we op het ogenlik in een hele onveilige en onzekere tijd leven. Denk maar aan 11 september vorig jaar. Mensen lijken de oude normen en waarden weer op te zoeken. Dat zie je eveneens in de politiek. Zelfs daar is het de discussie van de dag. Volgens mijn bescheiden mening hebben we met z'n allen sterk de behoefte terug te grijpen naar het verleden, met de overheersende gedachte van: ach kijk, wat hadden we het toen toch knus en gezellig met elkaar. Reëel is dat waarschijnlijk niet, maar het is wel het gevoel dat bij heel wat mensen leeft."

Loeki, die hoopt zo langzamerhand niet als een 'EO-vrouwtje' te zullen gaan klinken, vervolgt: "Neem nou van de week. Ik was ergens, weet niet eens meer waar, en toen werd het aloude liedje 'We benne op de wereld om mekaar om mekaar, te helpen nietwaar' gespeeld. Je zal het misschien niet geloven, maar er werd zó enthousiast op gereageerd. Dat geeft toch wel aan wat ons nu allemaal bezighoudt. Trouwens, volgens mij heeft producent Albert Verlinde op dat gevoel ingehaakt. Anderhalf jaar geleden zongen Rob en ik namelijk in 'Het gevoel van' een liedje uit Hamelen. Albert, die altijd al gek is geweest van de serie, was daar toevallig bij en kwam die avond spontaan op het idee om Hamelen weer tot leven te brengen. We hebben 's nachts, op de terugweg naar huis, zelfs onze auto's aan de kant gezet om er verder over te discussiëren."

Erkenning

Het is duidelijk dat Loeki niet kan wachten tot de repetities volgend jaar gaan beginnen. "Het geeft me een enorm gevoel van erkenning dat Albert me, al is het logischerwijs in een andere hoedanigheid, graag terugziet in deze nieuwe productie. Het wordt een nieuw verhaal, maar de liedjes worden hergebruikt. Met dat laatste ben ik ontzettend blij, want de teksten zijn zo prachtig poëtisch. Dat maak je vandaag de dag niet vaak meer mee. De Nederlandse taal kan zo mooi zijn, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat ons taalgebruik steeds meer vervlakt. En dat is zo immens zonde.'

Ondanks het feit dat Loeki zelf geen kinderen heeft, vindt ze het heerlijk om straks weer hele dagen met kinderen te werken. "Ach, het is er bij mij gewoon nooit van gekomen. Ik heb een aantal relaties achter de rug en momenteel ben ik weer alleen. Toeval of niet, al mijn vrienden waren muzikanten. En dat zijn meestal niet van die 'huisje, boompje, beestje'-types. Altijd maar onderweg. Nergens tijd voor. Ach, van mij hoefde het ook niet zo nodig. Dat neemt echter niet weg dat ik kinderen het einde vindt. Ze zijn altijd zo heerlijk direct. Geen beter publiek dan kinderen, zeg ik altijd maar. Daar krijg je tenminste een eerlijke en open reactie van."

Lange tijd nadat Hamelen van de televisie was verdwenen, werd Loeki, met name door diezelfde kinderen, nog geassocieerd met de waanzinnig populaire kinderserie. Het Swiebertje-effect zullen we maar zeggen, maar dan natuurlijk niet zo sterk als Joop Doderer dat heeft meegemaakt.

Loeki had er niet echt problemen mee, maar vond het af en toe wel vervelend. "Alsof ik niks anders deed dan Hamelen", reageert ze nu nog knarsetandend. "Na de serie heb ik veelvuldig in het theater gestaan. Heb kluchten gedaan met onder andere Piet Bambergen en Carrie Tefsen. Vorig jaar speelde ik nog in de musical Follies, met Jasperina de Jong en Frans Mulder. Nee, Loeki is na Hamelen echt niet in een groot gat gevallen." Ook op dit moment doet de actrice nog veel eigen optredens. "Ik ben sinds kort heel druk in de weer met een zigeunerorkest genaamd Bailante, onder leiding van Henny Langenveld."

Tot grote teleurstelling van Loeki zal zij straks dus niet herenigd worden met Rob de Nijs. "Ik had me er ontzettend op verheugd. Rob was zo'n fantastische collega." Rob, die jarenlang op voortreffelijke wijze gestalte heeft gegeven aan Betram Bierenbroodspot, de zoon van raadslid Simon, glimlacht: "Ja, ik vind Loeki ook een schat, maar dat mag natuurlijk geen reden zijn om in een musical te stappen. Vorige week sprak ik er met Albert over, maar voor mij is het spelen in een musical echt een gepasseerd station. Daar begin ik niet meer aan. Ik doe lekker m'n concerten en dat bevalt me prima. Wel vind ik het, net als Loeki, moeilijk te begrijpen dat er straks een nieuwe Betram op het podium zal staan. Hamelen blijft namelijk een heel belangrijk en kostbaar deel van mijn carrière, waar ik veel aan te danken heb. En dan heb ik het met name over de toenmalige schrijver van de serie, Harrie Geelen."

"Op het podium zal men mij dus niet zien, maar ik wil wel, op welke wijze dan ook, al mijn medewerking aan het tot stand komen van de productie toezeggen."

Geen Rob de Nijs dus. Wie we straks wel in het theater als Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Geerte de theetrol en slechterik Guurt van Grasp in het theater gaan zien, zal Albert Verlinde op 16 december, tijdens het Princess Kerstbal, bekendmaken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.