De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Plan theaterstraat
in Amsterdam

   
 

door Nathan Vos AMSTERDAM - Joop van den Ende wil drie theaters gaan bouwen aan de Marnixstraat in Amsterdam op de plek waar nu nog het Nieuwe de la Mar-theater en de bioscoop Calypso/Bellevue-Cinerema staan. Het theater blijft onder dezelfde naam bestaan en zal ook haar programmering voortzetten. In de andere zalen wil Van den Ende kleine musicals en blijspelen laten uitvoeren.

De plannen staan los van het musicaltheater dat Van den Ende bij de RAI wil neerzetten. Daar moeten 1700 gasten een plek krijgen, die daar shows kunnen zien die daar meerjarig lopen. "Aan de Marnixstraat moeten zalen komen van 450, 650 en 750 stoelen en zullen de voorstellingen enkele maanden blijven lopen", aldus Erwin van Lambaart, directeur theaterproducties van Joop van den Ende.

Renovatie

De laatste deed al eerder een gooi naar het De La Mar, dat hoognodig gerenoveerd moet worden. Nu ook de naastgelegen - al even bouwvallige - bioscoop vrijkomt, ziet Van den Ende opnieuw zijn kans. "Het Nieuwe de La Mar is een ontzettend belangrijk theater, maar de gemeente kan de renovatie niet betalen. Wij zouden van de Marnixstraat graag een theaterstraat willen maken, zoals het Londense West End", vertelt Van Lambaart. In de plannen van Van den Ende krijgen de drie theaters allemaal een eigen naam, maar wel een gezamenlijke foyer en kassa.

Zowel het theater als de bioscoop moeten hoognodig verbouwd worden, wat voor het Nieuwe De la Mar zeker 21 miljoen euro gaat kosten. De renovatiekosten voor de bioscoop, tot 31 december verhuurd aan Pathé en weer deels onderverhuurd aan het Filmmuseum, zijn onbekend. De laatste partij zou de komende vijf jaar graag alle zalen van Calypso/Bellevue-Cinerama huren, in afwachting van een definitieve verhuizing naar de Zuidas of Amsterdam-Noord.

Kansloos

Als de theaterondernemer zijn zin krijgt, betekent dat dat het Filmmuseum naast het net vist. "Onze optie kost de stad geen cent, bovendien valt er dan geen zwart gat, als Pathé vertrokken is", zegt Rieks Haddens namens het Filmmuseum, dat allang uit z'n jasje in het Vondelpark is gegroeid. "Maar als Van den Ende wil, dan zijn wij kansloos. Zeker omdat hij het Nieuwe de la Mar dan ook gaat opknappen en dat komt de stad wel erg goed uit", weet Haddens.

Wethouder Belliot (Cultuur) is er sterk voor dat de opknapbeurt van de beide theaters gefinancierd wordt door private partijen. Begin december komt ze met een haalbaarheidsonderzoek naar alle voorstellen. Beide theaters zijn in handen van Amsterdam: het De La Mar is van Centrale Stad, het filmcomplex van het stadsdeel Centrum.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.