AMSTERDAM - Via een advertentie op internet koop je drie computers à €550. Een voor jezelf, een voor je vrouw en een voor je oudste dochter. De apparaten zijn een jaar oud en van een bekend merk. Het hele gezin is blij met de goede koop van pa. Totdat op een ochtend om half zeven de deurbel gaat en twee agenten op de stoep staan.
Dit overkwam een 44-jarige Amsterdammer vorige week. Om andere internetkopers te waarschuwen voor de risico's die kleven aan een overhaaste aankoop wilde hij zijn verhaal in de krant krijgen. "Maar zonder mijn naam, anders hebben mijn dochters op school geen leven meer."
De twee agenten blijken vanuit Ede naar Amsterdam te zijn gekomen om hem te arresteren. Terwijl vrouw en twee dochters van twaalf en veertien jaar oud verbouwereerd toekijken, voeren de rechercheurs hun vader, softwareverkoper van beroep, af naar Ede. De nieuwe computers gaan mee.
"Daar heb ik een paar uur in de cel gezeten", verklaart hij. "U kent dat wel. Schoenveters inleveren en zo. De politie beschuldigde mij van heling. De computers die ik had gekocht bleken gestolen te zijn. Ik werd vervolgd en ik was de computers kwijt. De rechercheurs hadden mijn naam gevonden op de e-mailadressenlijst van een gearresteerde computerdief. Nadat proces-verbaal was opgemaakt, kon ik weg. Ik moest zelf een treinkaartje kopen om thuis te komen."
Een van de rechercheurs die de Amsterdammer arresteerden, bevestigt zijn aanhouding. "Wij zijn bezig met het oprollen van een landelijk opererende bende computerdieven", zo reageert hij.
"Ik kan me wel voorstellen dat die meneer is geschrokken. Maar verder kan ik niets over de zaak zeggen. Daar moet u onze persvoorlichter voor bellen."
De persvoorlichter van het regiokorps Gelderland-Midden meldt dat het onderzoek naar de computerbende nog niet is afgerond. Hij verwacht "over een dag of tien nadere bijzonderheden te kunnen geven."
De huisvader uit Amsterdam vraagt zich af of hij een advocaat in de arm moet nemen.