De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tamil Tijgers laten
eigen staat varen

Van onze correspondent

   
 

COLOMBO - De Tamil Tijgers geven hun streven naar een onafhankelijke staat op. Na negentien jaar van bloedige strijd, waarbij ruim 64.000 doden vielen, nemen de rebellen uit het noordoosten van Sri Lanka genoegen met autonomie.

Dat heeft de delegatie van de Tamil Tijgers gisteren verklaard aan het slot van de driedaagse conferentie in het Thaise Sattahip, waar met de regering van Sri Lanka is onderhandeld over een definitieve vredesregeling op het Aziatische eiland. Volgens de delegatieleider van de Tamils is de strijd voor onafhankelijkheid niet langer relevant. "Wij werken niet met het concept van een eigen staat. Wij werken met het concept van zelfbeschikking. Dat is niet hetzelfde."

Colombo heeft enthousiast op de toezegging gereageerd, ondanks het feit dat de rebellen vooralsnog weigeren hun wapens neer te leggen. Dat kan volgens de Tamils pas aan de orde zijn als de handtekeningen onder een definitief vredesakkoord zijn gezet. De voormalige vijanden houden tot die tijd een staakt-het-vuren in acht. Met de Tamil-toezegging is opnieuw een horde op weg naar een permanente vrede genomen.

In de aanloop naar het Thaise beraad zette Colombo al een belangrijke stap door het verbod op de Tamil Tijgers op te heffen. Dat was voor de rebellen een voorwaarde om naar de onderhandelingstafel te komen. In de afgelopen dagen zijn ook afspraken gemaakt over het uitwisselen van krijgsgevangenen en het herhuisvesten van de circa 1,6 miljoen mensen, die door de jarenlange strijd op drift zijn geraakt. Over het opruimen van de ontelbare landmijnen is nog geen akkoord bereikt.

De voormalige kemphanen riepen de internationale gemeenschap op Sri Lanka financieel bij de wederopbouw van het land te steunen. Het overleg in Thailand, het eerste tussen de opponenten in zeven jaar, heeft meer opgeleverd dan door menigeen was verwacht. De partijen hebben afgesproken eind oktober, begin december en in januari de plannen verder uit te werken. Dan komen netelige kwesties als de toekomstige politieke machtsverdeling en de controle over de politie aan de orde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.