De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ook lagere werkgevers- premies op forse verlanglijst
LPF: Kwartje van Kok in 2003 terug

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - LPF-fractieleider Wijnschenk wil volgend jaar al het kwartje van Kok teruggeven aan de automobilist in plaats van in 2004 en ook de werkgeverspremies met nog eens 1 miljard euro extra verlagen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
LPF-fractievoorzitter Harry Wijnschenk wordt na afloop van zijn allereerste speech gefeliciteerd door zijn collega van GroenLinks, Paul Rosenmöller. (Foto: ANP)
Daarnaast wil de partij met de VVD af van de door het kabinet voorgestelde verlofknip en deze vervangen voor de door het CDA uitgewerkte en gunstigere fiscale levensloopregeling.

Ook de VVD wil meer geld en kiest daarbij voor veiligheid en een ruimere fiscale vrijstelling voor spaartegoeden.

Gat

Naast de coalitiepartijen presenteerde vooral de oppositie gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen veel wijzigingsvoorstellen.

Voor de plannen van GroenLinks en D66 is echter geen Kamermeerderheid te vinden. Ook de PvdA, intern bovendien verdeeld over de alternatieve begroting, krijgt geen steun voor haar ideeën.

Wijnschenk schoot met zijn forse wensenlijstje tijdens zijn eerste optreden in de Tweede Kamer een fors gat in de begroting van minister Hoogervorst (Financiën). Hij benadrukte tegelijk wel dat hij het kabinet eerst de kans wil geven om te kijken of alle plannen kunnen worden gefinancierd.

Verlofknip

Het een jaar eerder teruggeven van het kwartje van Kok kost 500 miljoen euro, waarvoor gezien de reeks pijnlijke maatregelen in de begroting geen geld lijkt te zijn.

De enige mogelijkheid om nog een behoorlijk bedrag vrij te spelen lijkt het schrappen van de verlofknip, waar 200 tot 400 miljoen is gereserveerd. CDA en VVD stoppen dit geld dan echter het liefst in een geheel nieuwe fiscale levensloopregeling.

Omdat deze door het CDA bedachte 'verlofpolis' vrijwel zeker niet meer in 2003 kan worden ingevoerd is er mogelijk geld beschikbaar voor andere dingen. Naast het in de loop van 2003 teruggeven van het kwartje van Kok zou ook een deel van het spaarloon nog een jaartje langer behouden kunnen blijven.

Wel wil de VVD dat burgers met spaargeld minder snel worden aangeslagen voor de vermogensrendementsheffing van per saldo 1,2%. Zalm denkt daarbij aan een duidelijke verhoging van de algemene vrijstelling van ruim 18.000 euro per persoon.

Het CDA hamerde op de belofte in het regeerakkoord dat alle nadelen van het nieuwe zorgstelsel zullen worden gecompenseerd en dat dit dus ook moet gelden voor de nu twee jaar naar voren gehaalde verhoging van de ziekenfondspremie. "Er is nu een gat van 500 miljoen euro", aldus CDA-fractieleider Verhagen.

Premier Balkenende komt vandaag pas aan het woord en zal dan ingaan op alle wensen en vragen van de Kamer.

Opvallend was wel dat VVD-leider Zalm de minister-president duidelijk minder hard aanpakte dan in eerdere debatten. De liberaal gaf Balkenende zelfs publiekelijk een compliment voor de geleverde prestatie. "Ook al sta ik inmiddels bekend als de plaaggeest van de minister-president, ik heb bewondering voor zijn uithoudingsvermogen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.