De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Song laat Feyenoord swingen
   
 

ENSCHEDE - Twee Aziaten, een Belg en een Chileen lieten zaterdag een dikke laag gespreksstof achter in Enschede. "Waartoe concurrentie kan leiden, is in deze wedstrijd gebleken", keek Bert van Marwijk vergenoegd terug op de demonstratie van kracht en klasse (5-1) die FC Twente ongetwijfeld een flinke frustratie heeft bezorgd. Shinji Ono, Chung-gug Song, Thomas Buffel en Sebastián Pardo claimden een groot aandeel in de zege. Buitenlands vernuft dat vlekkeloos voegt in een stevig Nederlands blok. Van Marwijk ziet Feyenoord groeien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Pierre van Hooijdonk is blij met Chung-gug Song.
De beste wedstrijd onder zijn leiding was het niet geweest. "Maar wel één van de betere. We zijn nu ook in staat uitwedstrijden voetballend te domineren", zei de coach. Vorig seizoen wist FC Twente nog twee keer van de Rotterdammers te winnen. Vooral de thuiswedstrijd (3-2) was een sensatie. De komst van René Vandereyken heeft nog weinig goeds veroorzaakt. Zaterdag werden de spelers uitgefloten en gingen supporters met elkaar op de vuist. Zuid-Koreaanse fotografen, afgekomen op het debuut van Song, doken achter het doel angstig weg voor de 'bierbommen' en weten dus ook gelijk hoe voetbal in Nederland beleefd wordt.

Vreugde haalden de vele Aziaten uit het optreden van hun landgenoot. Song vormde een uitstekend duo met Brett Emerton. Dynamisch, sterk aan de bal, tweebenig, goede voorzet, enorm loopvermogen. Hij had 61 balcontacten, zorgde 41 keer voor een goede voorzetting en was bij drie doelpunten betrokken. Een voorzet met zijn rechterbeen (1-0 Ono), één met links (4-1 Van Hooijdonk) en een hakbal in de beeldschone combinatie met drie medespelers (5-1 Buffel).

Vanwege de dominante aanwezigheid van Emerton en Song kwam Sebastián Pardo aan de linkerkant minder vaak in beeld. De jonge Chileen debuteerde in de basis omdat Anthony Lurling na een woelige week liever op de bank wilde zitten. Pardo begon goed, zakte weg maar keerde sterk terug in de wedstrijd toen hij Lurling aan een warming-up zag beginnen. Vanaf dat moment deed hij mooie dingen met de bal. Over zijn tengere postuur zei Van Marwijk: "Ik denk dat veel mensen zich in hem vergissen. Pardo heeft in Chili gespeeld tegen mannen met scheermessen in de scheenbeschermers. Hij is meer door de wol geverfd dan menigeen denkt."

Het nog heersende communicatieprobleem ten spijt, haalden beide nieuwkomers een ruime voldoende. "Song en Pardo passen zich zo snel aan dat ik het risico graag wilde nemen. Ze spreken geen woord Nederlands of Engels, maar de voetbaltaal pikken ze snel op", aldus Van Marwijk, die Song als middenvelder liet starten, waardoor Christian Gyan zijn plaats verloor aan Emerton. "Indien Song fouten zou maken, kon dat beter op de helft van de tegenstander gebeuren."

Niet Song, die al automatisch posities in het elftal overneemt, maar uitgerekend Emerton zwichtte eenmaal voor gemakzucht. Direct na de openingstreffer van Ono (kopbal) kwam FC Twente terug in de wedstrijd omdat hij een rommelige situatie in het strafschopgebied elegant wilde oplossen. Van Marwijk ontplofte. "We hadden het publiek bijna stil. Dit zijn momenten die je de wedstrijd kunnen kosten."

Dat zou tegen het zielloos zwalkende FC Twente niet gebeuren. Kenmerkend voor de sfeer in zijn team vond Van Marwijk de euforie na het tweede doelpunt. Buffel liep weg bij vier (!) verdedigers; Emerton sneed met zijn beslissende pass het centrum doormidden. De tip-in van Buffel was knap uitgevoerd, maar de eerste felicitaties gingen toch naar Emerton, die zijn fout snel had hersteld en een oerkreet slaakte.

De opmerking dat Feyenoord in de tweede helft "heeft laten zien aardig te kunnen voetballen", bleek een understatement. Het vijfde doelpunt was een lust voor het oog. Steekbal Pardo, hakbal Song, subtiele verlenging Ono, koelbloedige afronding Buffel. De Belg heeft sinds dinsdag zijn kans gegrepen en houdt Bonaventure Kalou in de stalling. "Zoals hij traint en speelt, kan ik die jongen echt niet negeren. Daarvoor moet Buffel beloond worden", was Van Marwijk duidelijk.

Een eervolle vermelding verdient Ono. Op keizerlijke wijze trok hij de regie naar zich toe. De Japanner scoorde zelfs twee keer. Van Marwijk ziet hem nog binnenkomen in De Kuip. "Een open jongen, een beetje bleu. Hij heeft zichtbaar alle schroom van zich afgeworpen; zowel voetballend, verbaal als fysiek. Shinji kan zakelijk én creatief spelen en wordt tactisch ook steeds sterker. Bovendien heeft hij er ontzettend veel plezier in, dat straalt hij echt uit. Ja, alles wat hij vandaag deed, was top."

FC Twente - Feyenoord 1-5 (1-3). 25. Ono 0-1, 26. Booth 1-1, 40. Buffel 1-2, 45. Ono 1-3, 67. Van Hooijdonk 1-4, 76. Buffel 1-5. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 13.250.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.