De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Roeiers op herhaling
   
 

AMSTERDAM - Op de eerste dag van het WK roeien in Sevilla is maar één van de vijf Nederlandse boten direct doorgestoten naar de halve finales. Lichtgewicht skiffeuse Kirsten van der Kolk won haar heat gemakkelijk en is nu meteen bij de laatste twaalf in haar nummer. De overige boten varen morgen in de herkansingen.

Skiffeur Dirk Lippits, de vrouwen twee-zonder (Tanger/Wegman) en de mannen vier-zonder (Simon, Cirkel, Vellenga en Bartman) stonden voor de onmogelijke opgave om in hun race meteen eerste te worden voor directe plaatsing. Lippits was tevreden met zijn tweede plaats achter de wereldkampioen Tufte uit Noorwegen. "Ik heb eigenlijk nauwelijks naar hem gekeken maar gewoon mijn eigen race gevaren; op mijn techniek gelet en lekker geroeid. Dit was nog niet belangrijk." Tanger/Wegman konden het in hun veld niet bijhouden en lieten halverwege al het tempo zakken. En de vier-zonder voer eigenlijk een prima race waarin ze tweede werden na de wereldkampioenen uit Groot-Brittannië.

Hurnet Dekkers had een goede kans om als derde meten door te mogen, maar ze liet zich in de eindsprint verrassen door de Italiaanse Brugo. Alleen Kirsten van der Kolk begon het toernooi met een mooie zege in de heat en directe plaatsing voor de halve finale. Haar coach Josy Verdonkschot had het al na twintig halen gezien, ze lag meteen voor. Kirsten: "Ik schrok er zelf ook van dat ik meteen zo op kop lag. Ik had meteen toen al kunnen uitzakken in tempo, maar heb volgens de planning een kilometer goed doorgevaren."

Nederland boekte ook nog een overwinning op het 110e jaarlijkse congres van de internationale roeibond FISA, zij het dat ook hier nog van een soort herkansing sprake is. De WK voor junioren van 2006 werd namelijk aan Amsterdam, met de vernieuwde Bosbaan, toegewezen. Maar de KNRB moet in januari 2003 nog aantonen dat de accommodatie voor de deelnemers goedkoper kan. Amsterdam is ook kandidaat voor de WK senioren van 2007, maar er is hier zeer sterke concurrentie.

Met de nieuwe leden Armenië, Syrië en Qatar kwam de FISA op 115 landen. Er zal bij het IOC sterk op aangedrongen worden om de nummers voor lichtgewicht roeiers niet in het programma van Peking te gaan schrappen, zoals de programmacommissie onlangs heeft voorgesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.