De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Italiaanse vrouwen schrijven historie op WK
   
 

BERLIJN - De Italiaanse volleybalsters zijn voor het eerst wereldkampioen geworden. Ze wonnen zondagmiddag voor ruim 9000 toeschouwers in de uitverkochte Max-Schmeling-hal in Berlijn in de finale met 3-2 van de Verenigde Staten: 18-25 25-18 25-16 22-25 15-11. Rusland stelde zich zaterdag al tevreden met het brons.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De Italiaanse volleybalsters zijn voor het eerst wereldkampioen geworden. (Foto: AP)
De 'vlinders' uit Zuid-Europa hadden de eindstrijd tot ieders verrassing bereikt. Datzelfde gold, in iets mindere mate, voor de Amerikaansen, die ook nog nooit een titel veroverden op het hoogste niveau. Daar heersten de afgelopen decennia China, Rusland, Cuba en Brazilië.

Beide debutanten maakten er een mooie, enerverende show van. Daarvan was Angelo Frigoni, de Nederlandse bondscoach, met gepaste trots getuige. Het betrof per slot van rekening ook zijn ploeg, al werd die vorig jaar overgenomen door Marco Bonitta.

"Het was heel speciaal hier bij te zijn. Emotioneel", zei Frigoni. "Ik ken hen natuurlijk allemaal. Ik heb altijd gedacht dat dit ooit mogelijk zou zijn. Het is een proces van zes, zeven jaar. Ik hoop het ook met Nederland te bereiken. Als een goed programma komt dan is dat mogelijk."

Frigoni wees er met enige relativering op dat het Italië bij het WK in Duitsland niet tegen heeft gezet. De ploeg werd evenals Oranje derde in de tweede ronde maar won een set meer. Op grond daarvan gingen de Azzurri door naar de laatste acht, Nederland (9e) naar huis. "Italië was redelijk gelukkig met het verloop van het toernooi. Zo miste China bijvoorbeeld enkele belangrijke speelsters door blessures. Dat geluk moet je hebben."

Een andere meevaller was zondag het ontbreken van Prikeba Phipps. De Amerikaanse steraanvalster kreeg zaterdag bij de training een bal op haar oog en bleef op de bank. Tara Cross-Batle verving haar. Puur op wilskracht en vechtlust dwongen de Verenigde Staten een vijfde set af. Die ging tot 9-9 gelijk op. Uitblinkster Elisa Togut maakte vervolgens het verschil. Zij sloeg het gat dat de Amerikanen niet meer konden dichten.

Oranje-mannen

De Nederlandse volleyballers hebben ook de tweede oefenwedstrijd tegen Canada verloren, nu zelfs met 3-0. De setstanden waren 25-22 25-23 25-16. In het openingsduel had Oranje, dat zich voorbereidt op het WK in Argentinië, nog twee sets gepakt.

De ruim 1200 toeschouwers in de sporthal van de Manitoba University kregen opnieuw Richard Schuil niet in actie te zien. De diagonaalaanvaller, die 299 interlands heeft gespeeld, is licht geblesseerd en bleef uit voorzorg aan de kant. Robert Horstink verving hem opnieuw.

Bondscoach Bert Goedkoop posteerde verder aanvoerder Reinder Nummerdor, Guido Görtzen, Sander Olsthoorn, Joppe Paulides en Nico Freriks in de basis. Jochem de Gruijter is mee naar Canada als libero in plaats van Joost Kooistra. Dirk-Jan van Gendt kwam Freriks aflossen als spelverdeler. Ook Allan van de Loo en Dennis van der Veen kregen speeltijd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.