De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tim Montgomery snelste man op benen

Van onze Telesportredactie

   
 

PARIJS - Tim Montgomery stal zaterdag de show bij de Grand Prix-finale in Parijs. De 27-jarige Amerikaan verbeterde op de 100 meter verrassend het wereldrecord van zijn landgenoot Maurice Greene met 0,01 seconde. Hij bracht 's werelds beste tijd op het koningsnummer op 9,78 seconden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x400, 42kb)

Greene had het wereldrecord sinds 1999 in handen. Hij keek in het atletiekstadion in Parijs toe hoe Montgomery zijn titel van wereldrecordhouder overnam. Greene liet wegens vermoeidheid de finale in de Franse hoofdstad schieten. Montgomery voorspelde in juni van dit jaar al dat hij Greene zou onttronen. In zijn ogen was wereldkampioen Greene uitgerangeerd, al moest de vice-wereldkampioen zijn rivaal bij de Amerikaanse kampioenschappen nog wel voor zich dulden. Montgomery legde zijn basis voor een tijd met een reactietijd van 0,104 seconden bij de start. Als hij 5/1000 sneller uit de blokken was gegaan, was het record niet erkend. "Dit was een perfecte dag", jubelde Montgomery. "Aan het einde van het seizoen had ik absoluut niet meer op zo'n tijd gerekend. Ik weet dat er op dit wereldrecord gejaagd zal worden, maar ik zal er alles aan doen om het record zolang mogelijk in handen te houden."

Door zijn wereldrecord pakte Montgomery ook de eindzege in de Grand Prix. De inwoner van South Carolina eindigde met 116 punten op gelijke hoogte met de Marokkaan Hicham El Guerrouj en Felix Sanchez uit de Dominicaanse Republiek. Het klassement wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten bij de Golden League en de GP I en GP II. Volgens de reglementen geeft bij een gelijke stand de prestatie bij de laatste wedstrijd de doorslag. Het wereldrecord van Montgomery werd aanmerkelijk hoger gewaardeerd dan de winnende races van El Geurrouj en Sanchez op de 1500 meter (3.29,27) en 400 meter horden (47,62).

Montgomery spekte op de valreep zijn bankrekening. Hij verdiende een bonus van 100.000 dollar voor zijn wereldrecord en kreeg nog eens eenzelfde bedrag voor de eindzege. Als eindwinnaar van de 100 meter kreeg hij nog eens 50.000 dollar. Naast het wereldrecord van Montgomery evenaarde Dwain Chambers het Europees record van zijn landgenoot Linford Christie uit 1993. De Brit kwam tot een tijd van 9,87.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.