[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Nederlaag dreun voor De Graafschap

DOETINCHEM - De dreun kwam hard aan in het De Graafschap-kamp. De 2-1 nederlaag tegen AZ was voorafgaand aan twee zware uitwedstrijden tegen Feyenoord en PSV zeker niet ingecalculeerd. Maar dat zal Henk van Stee, de trainer van AZ, een zorg zijn. De eerste overwinning van dit seizoen was een feit en ook nog dikverdiend. Na de 4-0 thuisnederlaag vorige week tegen PSV is de lucht weer wat opgeklaard in Alkmaar. Maar ook De Graafschap had eigenlijk na het 4-0 verlies tegen Utrecht wat goed te maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Barry van Galen viert zijn eigen feestje, nadat hij AZ in de 45e minuut op voorsprong heeft gebracht. De treffer van Van Galen is goed voor drie punten. (Foto: WFA PETER HAGENAARS)
Trainer Peter Bosz had Jan Vreeman centraal achterin ingeruild voor Michael van der Kruis, maar een verbetering was dat bepaald niet. De jonge, voormalige Excelsior-speler is na zijn beenbreuk nog lang niet de oude en de wisselwerking met Tim Bakens verliep allerminst vlekkeloos. Bijna alle 'Superboeren' speelden voor rust onder de maat, behoudens Van Leerdam, Valeev en doelman Jurgen Wevers.

AZ, in die fase goed spelend, had al lang afstand moeten nemen, maar Perez, Wijker, Nelisse en Tobiasen, alledrie koppend, lieten fraaie mogelijkheden liggen. "We hadden al op 1-3 of 1-4 moeten staan", zei AZ-trainer Henk van Stee na afloop. De Graafschap kwam zelfs volkomen onverwachts en onverdiend op voorsprong. De eerste goedlopende aanval - na een klein halfuur - was raak. Van Leerdam speelde de hardwerkende Valeev aan, die de bal meegaf aan de mee opkomende Jason Culina. Oscar Moens was vervolgens kansloos: 1-0.

Even raakte AZ de weg kwijt en Rody Turpijn had de 2-0 op zijn schoen, maar Moens redde nu fraai. De Alkmaarders hervonden zich daarna en De Graafschap dat de bal niet meer rond kreeg gespeeld, moest steeds verder terug. De 1-1 was fraai en kwam op naam van voormalig Graafschap-speler Martijn Meerdink. Hij beoordeelde de voorzet van Tim de Cler goed en kopte binnen.

Op slag van rust kwam de 1-2 tot stand. Barry van Galen, weer terug na een schorsing, schoot koel en laag binnen 2-1. Peter Bosz wisselde in de rust John van den Brom voor Hans van der Haar. De Graafschap ging op jacht naar de gelijkmaker. Van der Haar en de tweede invaller Dennis Schulp hadden de 2-2 kunnen maken maar misten jammerlijk.

AZ hield stand en maakte de zorgen van De Graafschap groter. "Het was het eerste half uur niets bij ons. Ik heb nu drieëneenhalve wedstrijd een goed De Graafschap gezien, maar nu mochten we blij zijn dat we voor de rust niet al met 4-1 achterstonden. Na rust speelden we beter en hadden we met wat geluk nog 2-2 kunnen maken. Het zou niet verdiend zijn geweest", zei een nuchtere Bosz.

De Graafschap - AZ 1-2 (1-2). 27. Culina 1-0, 40. Meerdink 1-1, 45. Van Galen 1-2; Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 11.000. Gele kaart: Van der Kruis (De Graafschap), Tobiasen (AZ).