D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

FC Den Bosch vereffent
rekening met Cambuur

DEN BOSCH - Jan Michels kon zijn geluk niet op. De kleine motor op het middenveld van FC Den Bosch stapte na de 2-0 overwinning op Cambuur Leeuwarden met een grijns van oor tot oor de catacomben van het stadion in. "Die hadden ze nog te goed", verwees hij nog fijntjes naar de nacompetitie van afgelopen seizoen. "De manier waarop zij in de laatste wedstrijd de zege aan RBC cadeau gaven en ons dus lieten degraderen, heeft mij vandaag extra gemotiveerd. We hadden een rekening te vereffenen en hebben dat gelukkig gedaan."

De persoonlijke triomf van Michels zal echter veel van zijn mede- en tegenstanders zijn ontgaan. Bij zowel Cambuur als FC Den Bosch was het de afgelopen zomer een komen en gaan van nieuwe spelers, waardoor nog maar een klein gezelschap het oud zeer voelde. "Al heeft de trainer het natuurlijk wel even meegenomen in zijn wedstrijdbespreking", wist Michels.

De revanchegevoelens van FC Den Bosch ten spijt waren beide ploegen de eerste helft aardig aan elkaar gewaagd. "Ik vond zelfs dat wij een licht overwicht hadden", verklaarde Cambuur-trainer Rob McDonald na afloop. "We hadden voor rust moeten scoren." Maar Dirk Jan Derksen en met name Jan Bruin misten in kansrijke positie. De Bosschenaren stelden daar kansen van Stefan Jansen en ternauwernood gestopte afstandsschoten van Patrick Peelen tegenover.

De sleutel tot de overwinning van FC Den Bosch lag de tweede helft gek genoeg in de defensie. Pas nadat trainer Gert Kruys - vorig jaar nog in Friese dienst - de zonedekking verruilde voor een persoonlijke kreeg de thuisclub het heft definitief in handen, waarbij vooral de 19-jarige Geoffrey Meye een hoofdrol voor zich opeiste. Het talent won zonder één overtreding nodig te hebben elk duel en degradeerde Dirk Jan Derksen tot figurant. Omdat zijn collega in het hart van de verdediging, Peter Uneken, hetzelfde deed met Jan Bruin, was de angel snel uit de Leeuwardense aanval verdwenen.

Twee andere jongelingen onderstreepten daarna nog maar eens dat FC Den Bosch over een talentvolle selectie beschikt. Koen van de Laak (20) profiteerde in de 51e minuut meedogenloos van een te korte terugkopbal van Dave Rogers (1-0) en Derk Schut (18) had slechts vier minuten nodig om zijn invalbeurt met een doelpunt op te luisteren (2-0).

"Het ging redelijk", stelde Meye zich na afloop veel te bescheiden op. "De eerste helft vond ik mezelf opbouwend niet zo goed." Die 'mindere' eerste helft was hem door Kruys snel vergeven. "Fantastisch dat zo'n ventje de wedstrijd kan laten kantelen. Geoffrey is een groot talent."

FC Den Bosch - Cambuur Leeuwarden 2-0 (0-0). 51. Van de Laak 1-0, 80. Schut 2-0. Scheidsrechter: Sterk. Toeschouwers: 3342. Gele kaart: Durmusoglu, Derksen (Cambuur).