De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wijn luidt noodklok over
snel inzakkende export

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
JOOP WIJN ...er is te veel gesproeid...
DEN HAAG - De nieuwe staatssecretaris Joop Wijn (Economische Zaken) maakt zich grote zorgen over de in snel tempo inzakkende export, waardoor Nederland in nog geen twee jaar tijd maar liefst 9% is ingeteerd ten opzichte van andere handelsnaties. Daarnaast blijkt ons land in snel tempo haar aantrekkelijkheid te verliezen bij buitenlandse bedrijven, die steeds vaker afzien van vestiging in het in hun ogen 'te dure' Nederland.

"De situatie van de Nederlandse economie is al bar slecht, maar met de export gaat het pas echt desastreus", aldus Wijn, die alles in het werk wil stellen om de negatieve tendens te keren.

De recente daling van de export is opmerkelijk nadat Wijns voorganger Ybema tot een jaar geleden op exportgebied nog record na record wist te melden. Vooral ook zorgwekkend is het feit dat het aandeel van de doorgevoerde bulkgoederen toeneemt, terwijl de verkoop van in eigen land gemaakte hoogwaardige producten achterblijft.

Ook is de CDA-staatssecretaris, die zich buiten Nederland minister van Handel mag noemen, geschrokken van de snel inzakkende handel met het buitenland en hij kijkt eveneens met verbazing naar het fors lagere aantal buitenlandse bedrijven dat zich in Nederland wil vestigen.

"De beelden van de afgelopen jaren waren heel positief, terwijl veel signalen al op rood stonden. De eerste helft van dit jaar is de waarde van de export met 6% gedaald. Het marktaandeel van Nederland in de wereldhandel kalft echt enorm snel af", aldus Wijn. "Ook het aantal bedrijven dat zich hier vestigt ligt beduidend lager. Tot nu toe heeft 2002 slechts 47 projecten en 1400 arbeidsplaatsen opgeleverd. Nog niet de helft dus van een jaar eerder."

Kern van het probleem is dat Nederland zich de afgelopen jaren uit de markt heeft geprijsd door de enorm sterke loonstijgingen en de achtergebleven groei van de arbeidsproductiviteit. "Het is allemaal heel logisch: Nederland is te duur geworden".

Net als voor de rest van het kabinet is dit voor Wijn het hoofdpunt om de Nederlandse economie en dus ook de export er weer bovenop te krijgen. Het overleg met de sociale partners is daarbij cruciaal.

De bewindsman wil echter ook op zijn eigen beleidsterrein met maatregelen komen om het tij te keren. "Op prijs verliezen we het, dus moet de kwaliteit omhoog", aldus Wijn. Zo wil de staatssecretaris de kennisuitwisseling tussen bedrijven en universiteiten gaan verbeteren en moeten universiteiten meer vrijheid krijgen op het punt van octrooien.

De subsidies en stimulansen van Economische Zaken zullen daardoor veel gerichter moeten worden ingezet. "Er is teveel gesproeid. Dat werkt wel in een goed draaiende economie, maar nu moet het veel gerichter."

Wijn denkt daarbij onder meer aan meer nadruk op het opzetten van bedrijvenclusters. Het recente vertrek van bedrijven als Wartsila en SCI had hierdoor mogelijk kunnen worden voorkomen.

"Als je in de VS bijvoorbeeld in contact komt met een biotechnologiebedrijf, dan moet je meteen nagaan met wie je dit bedrijf in contact moet brengen in Nederland en daar vervolgens werk van maken. Als een bedrijf naar Nederland komt, zul je moeten kijken met welke bedrijven men kan samenwerken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.