De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verdeeld slot in VS
   
 

NEW YORK - De koersen op de Amerikaanse effectenbeurzen stonden gisteren onder druk. Winstwaarschuwingen van Honeywell en Lucent zorgden op Wall Street voor een lagere opening. Een andere tegenvaller was dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen onverwacht daalde. Verder zorgde ook de dreiging van een nieuwe oorlog in Irak voor voorzichtigheid onder beleggers.

De Dow Jones Industrial Index sloot uiteindelijk met een verlies van 66,72 punten (oftewel 0,8%) op 8312,69. Technologiebeurs Nasdaq eindigde daarentegen 11,68 punten (0,9%) hoger op 1291,36.

In de Verenigde Staten verscheen gisteren een reeks macrocijfers. Positief was dat de detailhandelsafzet vorige maand sterker steeg dan de meeste analisten hadden verwacht. Een tegenvaller was echter dat het consumentenvertrouwen, zoals gepeild door de Universiteit van Michigan, deze maand onverwacht daalde. Het was al voor de vierde achtereenvolgende maand dat het geloof van de Amerikaanse consument in de economie terugliep.

Honeywell schokte beleggers door voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing af te geven. De leverancier van elektronica voor de lucht- en ruimtevaartindustrie verlaagde de winstverwachting door het uitblijven van economisch herstel en de crisis in de luchtvaartsector. Beleggers straften Honeywell met een koersdaling van maar liefst $4,78 (17%) op $23,56.

Lucent waarschuwde dat het verlies per aandeel in het lopende kwartaal, dat eindigt op 30 september, op ongeveer 45 dollarcent zal uitkomen. Analisten waren tot voor kort gemiddeld uitgegaan van een verlies per aandeel van slechts 16 cent. De Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur liet eveneens weten dat de omzet dit kwartaal 20 tot 25% lager zal uitkomen dan in het vorige kwartaal, toen de inkomsten $2,95 miljard bedroegen. Het Lucent-bestuur kondigde aan opnieuw arbeidsplaatsen te zullen gaan schrappen. Lucent moest op de beurs $0,39 (23%) inleveren op $1,26.

Adobe hield de Nasdaq overeind door een winst van $2,32 (12,5%) neer te zetten op $20,77. Analisten van Credit Suisse verhoogden in aansluiting op de beter dan verwachte kwartaalcijfers van Adobe, de winstverwachting voor het softwarefonds.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.