De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FORTIS VERLIEST 5,5% DOOR GEROMMEL IN BANKBESTUUR
Opnieuw lagere koersen
   
 

AMSTERDAM - In Amsterdam moesten de beurskoersen gisteren voor een belangrijk deel terrein prijsgeven. De AEX-index verloor wederom flink. Aan het slot bedroeg het verlies 2,9% bij een slotstand van 339,45 punten, precies 10 punten lager dan het slot van donderdag. Positieve Amerikaanse macro-cijfers konden het verlies niet ombuigen.

Een onderzoek van magazine Fem De Week stemde ook al niet tot vrolijkheid. Bestuurders van de grootste beursgenoteerde bedrijven zien de economische toekomst somber in, zo schrijft het weekblad. Het komende halfjaar wil 63% van de bestuursvoorzitters de investeringen terugbrengen. Daarbij zal gesnoeid worden in het personeelsbestand. Een meerderheid denkt dat de Europese economie zich pas weer herstelt in de tweede helft van 2003.

De omzet van de detailhandel in de Verenigde Staten nam in de maand augustus opnieuw toe. Het is de derde achtereenvolgende maand dat de omzet van detaillisten groeit, een situatie die zich in de VS niet meer had voorgedaan sinds februari 2001. Bovendien is de stijging met 0,8% groter dan analisten hadden verwacht. Die waren uitgegaan van een groei van 0,6%. De omzetgroei wordt vooral gedragen door autoverkopen.

Unilever gaf 0,5% prijs op €59,20. Het Brits-Nederlandse concern maakte bekend een obligatielening van €1 miljard te plaatsen. De looptijd van de lening is vijf jaar. De coupon bedraagt 4,25%.

Twee leden van het bestuur van Fortis vertrekken uit het hoogste directiecomité van de bank-verzekeraar. Een van hen is Sjoerd van Keulen, die tevens zijn functie van voorzitter van de raad van bestuur van Fortis Bank Nederland neerlegt. Naast Van Keulen vertrek ook de Belg Jean-Jacques Verdickt. Hij blijft echter in dienst bij Fortis als lid van de raad van bestuur van Fortis Bank. Fortis moest 5,5% terug op €17,45.

Bouwer Bam verloor 1,0% op €16,92. Financieel publicist Joop Nederstigt zou niet verbaasd zijn wanneer bouwbedrijf Bam NBM strakt met de verkoop van baggerbedrijf Ballast Ham het overgrote deel van de aankoop van HBG zal betalen. Hij noemt de verkoop van het belang in Ballast Ham een verstandig besluit van Ballast Nedam. Ballast Nedam vangt €210 miljoen en kan daarmee zijn zwaar geschonden balanspositie versterken. "Niet ondenkbaar zelfs dat uitstel van betaling noodzakelijk was geweest", stelt Nederstigt.

PinkRoccade herstelde gisteren volledig van de koersklap van donderdag. De beurswaarde dikte met 9,1% aan. Het bedrijf liet gisteren weten dat het bestuursvoorzitter Henk Bosma zelf was die een streep haalde door de plannen van de management buy out van werkmaatschappij Toptalent. Eerder deze week meldde deze krant dat investeerders zich terugtrokken. Vorige week trok PinkRoccade de stekker uit het bedrijfsonderdeel. Financiële investeerders stonden echter in de rij. De inschrijvingen om deel te nemen in het kapitaal van Toptalent waren maar liefst drie keer overtekend. Aandelen Pink-Roccade wisselen voor €5,40 van eigenaar.

Op de lokale markt leverde het aandeel van automatiseerder Aino 13,3% in op €0,39. De ict-dienstverlener presenteerde over de eerste helft van dit jaar een verlies van €9,8 miljoen tegen een verlies van €1,0 miljoen vorig jaar. Bovendien kondigde het bedrijf aan nog een 135 banen te schrappen.

Univar kreeg er 0,7% bij op €6,85. Het chemische distributiebedrijf heeft de Canadese branchegenoot Stochem overgenomen. Dit bedrijf is volgens Univar in Canada marktleider op het gebied van gespecialiseerde chemicaliën.

Koninklijke Ten Cate verkoopt eind deze maand het onderdeel Mirafi aan het Amerikaanse Carlisle SynTec. Mirafi is actief op het gebied van bodemstabilisatie, dijkenbouw en weg- en waterbouw. Ten Cate wil zich alleen nog toeleggen op technisch textiel, zo maakte de kunststof- en textielfabrikant gisteren bekend. Mirafi is onderdeel van de Amerikaanse tak Ten Cate Nicolon USA. Het aandeel Ten Cate bleef onveranderd op €25,25.

Vilenzo meldde het vertrek van bestuurder Ronald de Vree. Met zijn medebestuurders had de topman een verschil van mening over het te voeren beleid, zo luidde de officiële verklaring van het modebedrijf. De Vree bracht enkele jaren geleden het mannenmodemerk Van Gils onder bij Vilenzo. Het drukte de koers met 1,9% op €15,60.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.