De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Regisseur organiseert
protest tegen Berlusconi

   
 

AMSTERDAM - Honderdduizend Italianen worden vandaag in Rome verwacht om te demonstreren tegen het beleid van premier Berlusconi, die ervan wordt verdacht via wetswijzigingen zijn eigen hachje te redden van vervolgingen van justitie.

Dit is op zichzelf niets bijzonders, ware het niet dat de demonstratie niet is georganiseerd door de oppositiepartijen of door vakbonden, maar door een bekende Italiaanse filmregisseur.

De linkse regisseur/acteur Nanni Moretti kan het niet langer aanzien hoe zwak de oppositie is van de linkse partijen tegen de machtige premier en mediatycoon Berlusconi, die bijna alle grote televisiezenders, de grootste uitgeverij en vele andere maatschappijen van het land onder zijn hoede heeft.

Politiek engagement is vaak een leidraad in Moretti's films geweest. In 'Aprile' kijkt Moretti verslagen naar een televisiedebat tussen premier Berlusconi en de linkse politicus Massimo D'Alema en roept naar deze laatste: "Zeg toch eens iets wat links is!" De zin werd historisch, want ze verwoordde precies de crisis waarin links verkeerde.

Professor

Het eerste openbare 'politieke' optreden van Moretti was op zaterdag 2 februari. Terwijl vooraanstaande linkse politici wat bijna onverstaanbare woorden mompelden voor een handjevol publiek op de piazza Navona in Rome en alleen een onbekende professor Pardi uit het 'rode' Florence met stemverheffing nog voor wat leven in de brouwerij zorgde, sprong Moretti plotseling op het podium, greep naar de microfoon en riep: "Met deze zwakke politici zal links nooit de verkiezingen winnen. Jullie moeten weg! Ik heb de nieuwe linkse leider al gezien, het is professor Pardi!"

Moretti en de professor, liefkozend omgedoopt in 'Pancho', laten de traditionele politiek echter voor wat het is. Met succes zijn zij begonnen met 'rondedansen', waar onder regie van hoofdrolspeler Moretti protesterende massa's zonder vlaggen van politieke partijen hand in hand protesteren tegen het beleid van Berlusconi.

De bijeenkomst van vandaag moet de grootste tot nu toe worden en is vooral gericht tegen het nieuwe wetsontwerp waarin een verdachte het recht heeft om elders een proces te krijgen als hij het idee heeft dat de rechter vooringenomen is tegen hem. Het is weer eens een wet die op maat is geschreven van Berlusconi, omdat deze op die manier uit de klauwen kan blijven van de lastige procureur uit Milaan, die de premier ervan beschuldigt in het verleden rechters te hebben omgekocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.