De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Pleidooi voor EU-uitzettingsbeleid

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL/KOPENHAGEN - Frankrijk en Denemarken willen dat de Europese Unie gezamenlijk gaat opereren bij de repatriëring van afgewezen asielzoekers en illegale migranten. Volgens de Franse minister Sarkozy (Binnenlandse Zaken) zou zo'n aanpak andere ongewenste migranten aanmoedigen om vrijwillig terug naar huis te keren, zo zei hij gisteren tijdens een informele bijeenkomst met zijn Europese collega's in Kopenhagen.

De EU-landen zouden samen voor de kosten moeten opdraaien, zo meent Sarkozy. Ook wil hij dat er een fonds komt van 300 miljoen euro per jaar voor steun aan de landen die hun onderdanen terugnemen. Zijn Deense collega Haarder suggereerde dat de lidstaten gezamenlijke vluchten naar de landen van herkomst kunnen organiseren.

De Nederlandse minister Nawijn (Immigratie en Integratie) steunt het plan van Sarkozy. Volgens hem kan Europa als geheel meer druk uitoefenen op landen die weigeren hun, vaak ongedocumenteerde, onderdanen terug te nemen.

Een gezamenlijk terugkeerbeleid impliceert dat de EU-landen het ook eens moeten worden over de 'veilige landen' waar asielzoekers naar terug kunnen worden gestuurd. Nu verschilt dat per land nog aanzienlijk.

Zo'n lijst zou met hulp van VN-commissarist Ruud Lubbers moeten worden opgesteld. Lubbers woonde de vergadering gisteren bij. Hij drong erop aan een extra controle bij de terugkeer van groepen vluchtelingen in te voeren, om te voorkomen dat sommigen thuis toch in de gevangenis verdwijnen.

De EU-ministers staan onder druk om haast te maken met een gezamenlijk asiel- en migratiebeleid. Hun regeringsleiders hebben afgelopen juni tijdens de EU-top in Sevilla beloofd er vaart achter te zetten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.