De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlander leidt
NAVO-zeestrijdmacht

   
 

door Guido van de Kreeke AKSAZ - Tegen de achtergrond van oplopende spanningen rond de kwestie Irak is de Nederlandse commandeur Philip Wirth (52) met groot militair ceremonieel voor een jaar geïnstalleerd als commandant van de permanente NAVO-zeestrijdmacht voor de Middellandse Zee (Stanavformed).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)

Deze vloot van nu vijftien oorlogsbodems, inclusief een onderzeeër, is in het kader van de operatie 'Active Endeavour' in de oostelijke Middellandse Zee gestationeerd om na 11 september een bijdrage te leveren in de strijd tegen het terrorisme. Als eenheid met een onmiddellijke paraatheid moet zij de scheepvaart en bewegingen in het gebied controleren.

Familie en vrienden van commandeur Wirth werden door onze marine met een Deens chartervliegtuig naar de Turkse havenstad Aksaz overgevlogen om dit plechtige hoogtepunt in zijn carrière van nabij mee te maken.

Wirth sprak zelf van een voor hem 'grootse dag', omdat in Nederland maar weinigen voor het leiden van zo'n belangrijke internationaal eskader geselecteerd worden. Hij zal vanaf het L-fregat Hr.Ms. Witte de With met een internationale staf gaan opereren.

Wirth hield de honderden manschappen die ter gelegenheid van zijn commandowisseling stonden aangetreden, voor "dat de toekomst veel onzekerheid omtrent uit te voeren taken herbergt. Wees dus niet verrast als plotselinge veranderingen optreden".

Als nieuwe commandant verwees hij ten aanzien van Irak naar zijn eigen ervaringen twaalf jaar geleden toen hij met zijn fregat Hr.Ms. Jacob van Heemskerck naar de Golfoorlog werd gestuurd. "Alhoewel iedere taakwijziging van een nieuw besluit van de NAVO-raad afhankelijk is, bewijst de praktijk dat je voor welke opdracht dan ook altijd klaar moet zijn."

De bevelhebber van de Nederlandse Zeemacht vice-admiraal Cees Duyvedijk noemt Wirth "de man die zijn weg in deze wateren kent en 'een operationele krijger' die zijn sporen in wat wij noemen 'the real world' verdiend heeft."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.