De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Onderzoek naar blunders
vroedvrouw bij dood baby

   
 

door Joan van den Dungen DEN HAAG - Het Centraal Tuchtcollege in Den Haag gaat onderzoeken of een blunderende vroedvrouw uit Hoogeveen nog langer mag blijven werken als verloskundige. De vroedvrouw Dorothy R. (57) heeft volgens het College volstrekt onprofessioneel gehandeld bij de geboorte van baby Zizi in het Brabantse Asten.

Het meisje overleed in april 2000, twee maanden na een dramatische thuisbevalling aan een ernstige hersenbeschadiging. Het Tuchtcollege oordeelt dat de verloskundige in zeer ernstige mate tekortgeschoten is.

De semafoon van de vroedvrouw bleek onbereikbaar toen zij op 5 februari 2000 in Asten moest invallen voor een collega. Moeder Linda B. (toen 37) had zich na een perfect verlopen zwangerschap van 39 weken en zes dagen verheugd op een kerngezonde baby. Maar de bevalling liep uit in een ongekend drama.

Zelfs na twee zeer dringende telefoontjes van de vader naar het ziekenhuis - de persweeën kwamen al om de twee minuten en het vruchtwater was inmiddels alarmerend groen - duurde het bijna drie kwartier voordat de vroedvrouw er was. Al direct na de geboorte bleek dat de kleine Zizi in ernstige ademnood zat terwijl de hartslag zwak en onregelmatig was. Het hoofdje was blauw aangelopen. Het had te lang vastgezeten in het geboortekanaal.

Volgens het College heeft de vroedvrouw tot overmaat van ramp de ernst van de situatie volledig onderschat. Zo liet zij de kraamhulp reanimeren terwijl die daar niet voor opgeleid was. Haar zuurstofapparaat had zij nota bene in de auto laten liggen. Ook gooide zij koud water over de baby, maar hierdoor koelde het kindje alleen maar af. Pas na tien minuten besloot zij een ambulance te bellen waardoor kostbare tijd verloren ging. Het toen al bijna dode kindje had zij op de buik van de moeder gelegd. 'Hier, geniet er maar van', zei zij volgens de ontroostbare ouders.

Eerder legde het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven de verloskundige een waarschuwing op. Maar de raadsman van de ouders mr. C. Verberne tekende beroep aan. Het Centraal Tuchtcollege heeft alle klachten nu gegrond verklaard. De tuchtrechters vinden dat de vroedvrouw zo ernstig tekortgeschoten is, dat zij gaan onderzoeken of zij nog wel kan blijven functioneren. Volgens hen had Dorothy R. al na het eerste alarmerende telefoontje met spoed een ziekenhuisbed moeten regelen.

De beide ouders hebben inmiddels een tweede dochter, die ook weer Zizi genoemd is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.