De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  André de V. (35)
heeft slachtoffers
weinig te bieden

   
 

door Jan Colijn ENSCHEDE/ARNHEM - Hoewel meerdere slachtoffers van de vuurwerkramp inmiddels zijn ingegaan op de uitnodiging van André de V. (35) hem te ontmoeten voor een gesprek, heeft de tot 15 jaar cel veroordeelde De V. (35) hen weinig te bieden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Andre'' de V. (Foto: REINIER VAN WILLIGEN)
Dat blijkt uit een persoonlijk gesprek met De V. in het Arnhemse huis van bewaring. Nadat hij schuldig werd bevonden aan het veroorzaken van de ramp, liet hij recent weten graag een gesprek te willen met slachtoffers van de tragedie.

Hoewel een psychiater - nauw betrokken bij de begeleiding van de getraumatiseerde slachtoffers - dit afraadde omdat zo'n gesprek meer kwaad dan goed zou doen, meldden zich meerdere Enschedeërs voor een ontmoeting met De V. Zij putten vooral hoop uit de uitlatingen van de officier van justitie, die tijdens het strafproces verklaarde dat de hoofdverdachte meer duidelijkheid zou kunnen verschaffen over de toedracht rond de tragedie.

In de ontvangstruimte van de gevangenis laat De V. echter op voorhand weten dat de slachtoffers weinig hoeven te verwachten van zo'n gesprek. "Ik wil met ze in contact komen om te vertellen dat ik absoluut onschuldig ben. Er wordt gesuggereerd dat ik heb beweerd dat ik meer weet, maar dat ik dat niet durf te vertellen omdat ik zou zijn bedreigd. Onzin. Het enige wat ik heb gezegd is dat ik het wel wil vertellen, maar dat ik het niet kán. Simpelweg omdat ik van niets weet."

Nederland was getuige van De V's woede-explosie in de Almelose rechtszaal. Maar het was nimmer zijn bedoeling de rechters aan te vallen, zegt hij. "Voor mij was het een protestactie. Daarmee wilde ik tegenover het hele land aantonen dat ik onschuldig ben. Bovendien schrok ik mij helemaal rot. Ik was namelijk overtuigd van vrijspraak. "

Ondanks dat de rechtbank oordeelde dat de kruitsporen op het rode sportbroekje van De V. het bewijs vormen dat hij zich die dag op korte afstand bevond van vuurwerk dat bij Fireworks explodeerde, houdt hij vol onschuldig te zijn. "Ik ben daar nooit geweest. Ik kan het niet anders verklaren dan dat het kruit erop is gekomen tijdens een vuurwerkshow op Kreta. En anders moet er achteraf mee zijn geknoeid. Ik krijg steeds sterker de indruk dat er een complot tegen mij is gesmeed. En ik heb nooit iets bekend tegenover die undercoveragent. Ook die knaap die beweerde dat ik had gezegd dat bij Fireworks iets zou gebeuren, kletst uit zijn nek. Het zijn allemaal vage verhalen, waarop ik ben veroordeeld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.