De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mullah Krekar zaaide dood en verderf in Irak
Radicale moslimleider
opgepakt op Schiphol

   
 

door Joost de Haas AMSTERDAM - Een radicale moslimleider, die banden zou hebben met het terroristenleger Al-Qaeda en de geheime dienst van Irak, is op de luchthaven Schiphol gearresteerd. Het gaat om mullah Krekar (46), aanvoerder van de 'Partizanen van Islam'. Deze extremistische groepering heeft in het noorden van Irak de jacht geopend op tegenstanders van dictator Saddam Hoessein.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Mullah Krekar
Mullah Krekar werd deze week gearresteerd in Iran en vervolgens door het regime in Teheran het land uitgezet op een vliegtuig naar Noorwegen, waar hij een verblijfsvergunning heeft. Bij een tussenlanding op Schiphol is Krekar door de marechaussee aangehouden.

Zijn status is vooralsnog onduidelijk, omdat Noorwegen via diplomatieke kanalen aan Den Haag heeft laten weten de omstreden mullah onder geen beding terug te willen. Volgens berichten in de Noorse media zou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA de mullah aan de tand willen voelen over de situatie in Noord-Irak en mogelijke connecties tussen Saddam en Osama bin Ladens Al-Qaeda.

Informatie daarover zou de Amerikanen goed uitkomen in het kader van de oorlogsvoorbereidingen tegen Irak. Het gebied waar de groepering van Krekar actief is, staat bekend als het Iraakse Tora Bora, genoemd naar het voormalige Bin Laden-bolwerk in Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie wordt op internationaal niveau bekeken wat er met de mullah moet gebeuren. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (voorheen BVD) weigerde gisteren ieder commentaar.

Terreurkampen

Krekar zwaait de scepter over een verbond van uiterst gewelddadige moslimfundamentalisten die in het noorden van Irak dood en verderf zaaien. Tot de zogeheten Ansar al-Islam (Partizanen van Islam) behoren Irakese Koerden die trainingen hebben gevolgd in de terreurkampen van Al-Qaeda in Afghanistan.

De groepering ontvangt volgens ex-agenten van de Iraakse geheime dienst wapens van Saddam om in het noorden van Irak de grootste Koerdische oppositiepartij (PUK) dwars te zitten. In het dorp Khela Hama, nabij de grens met Iran, werden vorig jaar door de Partizanen van Islam 42 tegenstanders van Saddam geëxecuteerd. Sommige slachtoffers werden aangetroffen met de handen op de rug vastgebonden.

De door PUK gevangengenomen Iraakse inlichtingenofficier Abu Iman al-Baghdadi heeft onlangs verklaard dat de moslimstrijders van Krekar worden aangestuurd door het regime in Bagdad.

Enkele tientallen Arabieren die aan de zijde van Al-Qaeda en de Taliban in Afghanistan hebben gevochten, zouden via Iran naar het noorden van Irak zijn gevlucht om zich aan te sluiten bij de troepen van Krekar. De Partizanen worden door de westerse inlichtingendiensten inmiddels beschouwd als de Iraakse vertakking van Al-Qaeda.

Mullah Krekar - zijn echte naam luidt Najmuddin Faraj Ahmad - staat bekend als een van de meest felle fundamentalisten in de moslimwereld. In diverse interviews heeft hij zich tegen het Westen gekeerd en verklaarde hij onder andere: "Democratie is van begin tot eind ketterij; de islam verwerpt democratie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.