De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 14 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Commissie twijfelt
aan bereidwilligheid
van bouwbedrijven

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
AVBB-voorzitter Elco Brinkman neemt nog maar eens een slok water tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid.
door Alexandra van den Bos en Jeroen Hendriks DEN HAAG - De parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid betwijfelt of de bouwbedrijven die verdacht worden van illegale prijsafspraken hun leven vrijwillig zullen beteren. Dat liet de commissie duidelijk blijken bij het verhoor van Elco Brinkman, voorzitter van het AVBB, de koepelorganisatie van de grotere bouwbedrijven.

Aanleiding voor die vraagtekens is dat Brinkman moest erkennen dat hij geen medewerking van de hele sector aan het onderzoek van de kartelwaakhond NMa kan garanderen. "De bedrijven willen individueel handelen," aldus Brinkman.

Commissievoorzitter Marijke Vos twijfelde daarop openlijk aan de goede bedoelingen van sommige bedrijven. "Bij ons is het toch de vraag of er volledige medewerking verleend wordt, zoals u schetst. Sommige bedrijven hebben informatie vernietigd, andere willen helemaal niet weten wat er gebeurd is en van weer andere bedrijven hebben wij veel informatie gekregen."

Commissielid Gijs de Vries trok de conclusie dat wettelijke regels tien jaar lang niet zijn opgevolgd, maar dat de bouw vervolgens na een tv-uitzending van Zembla alle illegale praktijken overboord zette. De commissie zette daarom ook grote vraagtekens bij de invloed die Brinkman en zijn AVBB op de bouwbedrijven kunnen uitoefenen om een 'cultuurverandering' te bereiken, zodat zij zich aan de wet gaan houden.

De Haagse burgemeester, Wim Deetman, haalde als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hard uit naar de nieuwe gedragscode voor bouwbedrijven en hun personeel die het AVBB heeft voorgesteld. Hij kreeg bijval van oud-staatssecretaris Johan Remkes (Volkshuisvesting) die vooral kritiek had op de wens van de bouwers de code te koppelen aan het gaan verstrekken van rekenvergoedingen door de overheid.

"Het kernpunt is een wettelijke regeling die nageleefd moet worden. Voorstellen voor betere arbitrage, codes en dergelijke is allemaal bijzaak," aldus Deetman. Hij deed concrete voorstellen om bij aanbestedingen meer openheid van zaken te krijgen om bedrijven de lust van prijsafspraken te ontnemen. Zo wil Deetman een einde maken aan de gewoonte dat bij een aanbesteding alleen de envelop van de laagste inschrijver wordt geopend. Hij wil het onmogelijk maken dat sommigen er een oude krant instoppen, maar wel een rekenvergoeding proberen te incasseren. Bovendien moet een gemeente het wettelijke recht krijgen een aanbestedingsprocedure af te breken als het vermoeden van gesjoemel bestaat.

De commissie last eind september een extra verhoordag in, vermoedelijk om adjunct-directeur J. Spaargaren van Koop Tjuchem die eerder in het buitenland verbleef, alsnog te horen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 14 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.