De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Spruit en Blom overeind
op meedogenloze Domburgsche

   
 

DOMBURG - Onze minister-president Jan Peter Balkenende komt ervandaan. En ook sportsterren van weleer als Jan Raas, Cees Priem, Peter van Vossen, Danny Blind en Piet de Visser, om er maar eens een paar te noemen. Zij allen hebben hun roots liggen in de Zeeuwse klei. Stuk voor stuk karaktermensen, die het woord doorzettingsvermogen hoog in het vaandel dragen. Wel, karakter en ruggengraat waren eigenschappen die de deelnemers aan de zesde en laatste wedstrijd van De Telegraaf/Dunhill Links Challenge nodig hadden om aan de grauwe en grijze Zeeuwse kust te overleven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Dolblije winnaars in Domburg, waar Aloys Blom (links) en Robert Spruit de laatste tickets voor de finale op het Schotse St. Andrews veroverden. (Foto: JAAP WOLTERBEEK)
Want het was bij tijd en wijlen bar en boos aan de Schelpweg in Domburg, waar op de meest pure links-course in ons land natte handdoeken, paraplu's en regenpakken het beeld bepaalden.

Door de harde en vaak stormachtige wind hadden bijna alle in totaal 24 deelnemers de grootste moeite om hun bal op de smalle fairways te houden en dat laatste was nou juist absoluut noodzakelijk om te kunnen scoren, want ook hier was de rough meedogenloos. En niet te vergeten de veelal diepe bunkers, waarvan een flink aantal door bomkraters in de Tweede Wereldoorlog is ontstaan.

Ton Enthoven, al 38 jaar lid van de 88 jaar oude Domburgsche Golf Club, maakte gewag van een plezierig clubje binnen de club, die de naam 'Luctor et Emergo' draagt. Wel, 'worstel en kom boven' was op de fraaie par 70-baan de opdracht, waar golfer Van Dam van Olympus niet bepaald in slaagde. Hij had zijn regenpak in de auto laten liggen, waarmee zijn vrouw plotseling boodschappen was gaan doen... Drijfnat haakte hij af en leverde prompt een 'no return' (N.R.) in.

Toch kreeg het dozijn winnaars, dat zich zaterdag 5 oktober op Schiphol mag melden voor de finalereis naar het wereldberoemde Schotse Mekka St. Andrews wel degelijk gestalte. Vooral in de eerste categorie (handicap 0 tot en met 9.9) was het een ongelooflijk spannende aangelegenheid. Liefst vier spelers eindigden met 30 stableford-punten op de eerste plaats. Na veelvuldig rekenwerk door de organisatie brachten ten slotte de laatste drie holes de beslissing en die viel (7 punten) uit in het voordeel van de 25-jarige Robbert Spruit (handicap 8.1).

Spruit, één van de betere spelers van de Domburgsche ("Je moet hier leren spelen met de wind") was blij verrast, want met 30 punten een zo belangrijke wedstrijd winnen, dat gebeurt in de golfsport maar zelden. Toch was er één man, die wel zijn handicap speelde. Aloys Blom, lid van Zeegersloot kwam in de tweede categorie (handicap 10 tot 20) vanaf 13.4 tot 36 stableford-punten en dat was een prestatie van formaat. Het leverde hem naast veel waardering ook het laatste ticket voor Schotland op.

Daarmee kwam op de baan van voorzitter Piet Matthijssen een einde aan een voor veel golfers bewogen dag, die nogmaals het enorme succes onderstreepte van de nieuwe Dunhill/Telegraaf-formule. Want winnaars en verliezers waren het er roerend over eens, dat linksgolf (het spelen aan de kust op typische duinbanen) een wel heel bijzondere uitdaging is, die van de speler veel meer vereist dan techniek alleen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.