De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Er zit muziek in Song
   
 

ROTTERDAM - Eerst moest er even iets duidelijk gemaakt worden. Steeds als Bert van Marwijk zich omdraaide, keken acht paar Zuid-Koreaanse ogen hem vragend aan. Net een beetje gewend aan een volhardend legertje Japanse journalisten, wordt de hoofdcoach van Feyenoord nu ook geconfronteerd met een tweede Aziatische invasie. En om niet drie keer per dag elke beweging van Chong-gug Song op verzoek grondig te moeten analyseren, was het tijd voor een herhaling van de huisregels.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Song (links) vindt al meteen zijn draai bij Feyenoord en schroomt niet om zijn kersverse ploeggenoot Ono even in de maling te nemen.
Feyenoord heeft de student Gweon Choi gecontracteerd om Song voorlopig te ondersteunen en dat leverde al leuke beelden op. De jonge Amsterdammer (nood breekt kennelijk wet...) liep enkele dagen geleden tijdens de conditietest zelfs mee aan de zijde van Song, maar daar zal het bij blijven. Van Marwijk houdt niet van een tolk (lees: hinderlijke onderbrekingen) op het veld en heeft besloten voorafgaand aan de training de oefenstof door te nemen. Want voetbalclubs kunnen alles tot in de details willen regelen; een vreemdeling die geen woord over de grens spreekt, werpt hoe dan ook een barrière op.

Desondanks viel de eerste serieuze werkdag van Song in de Rotterdamse selectie wel mee. Op het trainingsveld bleek weer eens hoe universeel de (gebaren)taal van voetballers is. Lachend stapte de 23-jarige international in de cirkel om balverlies in de grote rondo weg te poetsen. "Hij nam op een gegeven moment Shinji Ono in de maling. Dat vond ik wel aardig", zei Van Marwijk, die het evenmin was ontgaan dat Song zich in de afsluitende partij meteen liet gelden.

Wennen

"Hij maakt een goede indruk, maar het is nog te vroeg om hem te brengen", keek Van Marwijk vooruit naar het competitieduel met Excelsior, vanavond in De Kuip. "Hoewel het mij niet snel genoeg kan gaan, vind ik dat niet correct naar hem toe. Hij zal moeten wennen aan een andere manier van voetballen en leven. De één doet daar dagen over, de ander maanden."

Volgens zijn tolk wil Song, die voorlopig wordt vergezeld door zijn broer en schoonzus, zo snel mogelijk de Nederlandse taal onder de knie krijgen. "We hebben al een leraar toegewezen gekregen. Hij leert snel. Het is een rustige jongen die eigenlijk blij is dat hij uit Zuid-Korea kon vertrekken. Sinds het WK kon hij daar niet met rust gelaten worden. En rust is belangrijk voor hem. Hier wil hij bijvoorbeeld ook niet meer eten in een Koreaans restaurant omdat de eigenaar een graantje van zijn bekendheid wilde meepikken."

Song weigert zijn dagen te slijten in een duur hotel en betrok direct een appartement in de stad. Het eerste woord Nederlands dat hij de media schonk, was een met grote zelfverzekerdheid uitgesproken 'goiemiddag'. Hij arriveerde eind vorige week in Rotterdam. De vredesmissie waaraan zijn voetballende landgenoten zaterdag in Seoel deelnamen, is vrijwel geheel aan hem voorbij gegaan. Choi: "Hij heeft er met geen woord over gerept."

De 'Rode Muskiet' bezocht, op uitnodiging van Feyenoord, de wedstrijd van het Nederlands elftal in Eindhoven. Na één helft hield hij het voor gezien. "Hij was erg moe en moest slapen", aldus Choi. Dat lag voornamelijk aan de jetlag en twee vrije weken. Donderdag twijfelde conditietrainer Toine van de Goolberg nog aan zijn fitheid. "Maar een dag later was de situatie al 180 graden gedraaid", zag Van Marwijk. De bevestiging kreeg hij gisteren tijdens de training. "Hij is fysiek sterk, heel explosief en wat een voordeel is: hij zoekt ook graag de actie buitenom. Dat zie je niet meer zo vaak."

Pardo

Zonder Song, maar met Sebastián Pardo in de selectie ontvangt Feyenoord vanavond het opleidingsinstituut Excelsior. De balvaardige Chileen ontwikkelt zich goed in het tweede elftal en tijdens de trainingen. Hetzelfde geldt voor Mariano Bombarda. "Die gaat veel sneller dan ik had verwacht", meent Van Marwijk, die vandaag pas zal besluiten of Bonaventure Kalou in actie komt. De Ivoriaan zou gisteren terugkeren uit zijn vaderland, waar hij een kwalificatiewedstrijd speelde tegen Zuid-Afrika (0-0). Een staking bij Air France doorkruiste dat scenario. Feyenoord probeert hem nu via de KLM op tijd terug te krijgen.

Opvallende afwezige gisteren was Patrick Paauwe. Hij trad in het huwelijk en kreeg later op de dag de Feyenoord-selectie over de vloer. Over die ongelukkige timing zei Van Marwijk: "Hij heeft er alles aan gedaan om een geschikte dag voor zijn bruiloft te prikken. Vervolgens werd het hele competitieschema weer omgegooid. De organisatie van zo'n dag is dan niet meer terug te draaien, maar Patrick kent zijn verantwoordelijkheid. Vandaar dat hij gewoon speelt tegen Excelsior."

En om met een andere huisregel te eindigen; ook voor de bruidegom gold gisteren: een dag voor de wedstrijd géén alcohol.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.