De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Obligatiehouders Versatel
geven fiat schuldsanering

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De obligatiehouders van Versatel hebben gisteren in overgrote meerderheid ingestemd met een plan dat het telecombedrijf moet verlossen van zijn schuld van €1,7 miljard. Zij wisselen over enkele weken hun obligaties om voor €347,1 miljoen in contanten (circa 20% van de oorspronkelijke waarde van de obligaties) en miljoenen nieuwe aandelen. Daarmee verwerven de obligatiehouders een belang van 80% in Versatel.

Met de instemming van de obligatiehouders heeft Versatel de belangrijkste stap genomen in het proces om van zijn schulden af te komen. Volgende week woensdag moet de rechtbank van Amsterdam het schuldsaneringsplan nog goedkeuren. Maar doordat de rechter-commissaris hierover reeds een positief advies heeft gegeven, lijkt dit slechts een formaliteit.

Als de rechter inderdaad het licht op groen zet, kan Versatel per 27 september schuldenvrij zijn. Tegen die tijd kan ook de surseance worden opgeheven, waarin het telecombedrijf met het oog op de schuldsanering sinds bijna drie maanden verkeert.

Van de 376 obligatiehouders die gisteren hun stem uitbrachten, stemden er veertien tegen het schuldsaneringsplan. Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maakte namens drie tegenstemmende obligatiehouders bezwaar tegen de conversiekoers van €2,85 waartegen zij hun obligaties moeten omwisselen voor nieuwe aandelen. Deze koers ligt namelijk vele malen hoger dan de beurskoers van Versatel, die gistermiddag op €0,31 noteerde.

Bewindvoerder Louis Deterink bracht daar tegenin dat de obligatiehouders kunnen profiteren van het opwaarts potentieel dat een schuldenvrij Versatel kan hebben op de beurs. Bovendien hebben de zakenbanken Lehman Brothers en Morgan Stanley de koers van €2,85 bepaald op basis van toekomstige verwachtingen, aldus de bewindvoerder.

De Vries nam daar echter geen genoegen mee, en verweet Deterink de obligatiehouders een veel te rooskleurig beeld te schetsen. De VEB-directeur stelde eveneens weinig vertrouwen te hebben in het onderzoek van Lehman Brothers en Morgan Stanley, waaruit een conversiekoers van €2,85 is voortgekomen. "Zakenbankiers schrijven gewoon op wat u ze vraagt", hield hij de bewindvoerder voor.

Voor Deterink, die in het verleden als bewindvoerder betrokken is geweest bij geruchtmakende surseances als Daf en Fokker, is het laten voortbestaan van Versatel een relatief eenvoudige opdracht geweest. "Versatel heeft op tijd uitstel van betaling aangevraagd. Daardoor beschikt het over een goede kaspositie, en staat het niet met de rug tegen de muur."

Volgens Deterink zouden andere bedrijven die in financiële problemen verkeren in dat opzicht een voorbeeld kunnen nemen aan Versatel. "In Nederland eindigt 95% van de surseances in een faillissement. Vaak vragen bedrijven pas surseance aan als de toestand uitzichtloos is. Als bewindvoerder heb je dan bijna geen mogelijkheid meer om nog een boedelkrediet te regelen."

Versatel is in de financiële problemen terechtgekomen door omvangrijke investeringen te doen in zijn telecomnetwerk in de Benelux en Duitsland. Door de als maar oplopende schulden en achterblijvende inkomsten zijn de rentelasten van het netwerkbedrijf torenhoog opgelopen. Door de schuldsanering raakt de onderneming binnenkort uit deze bijna vicieuze cirkel.

Dat Versatel over een aantal weken schuldenvrij is, betekent overigens niet dat het vanaf dat moment ook meteen met winst gaat draaien. Het telecombedrijf verwacht namelijk pas begin 2004 voor het eerst met een positieve kasstroom te kunnen opereren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.