De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Sluiting brouwerij bezorgt
stad Breda een zware kater

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Er wordt vanaf 2004 geen bier meer gebrouwen in Breda. De Belgische bierproducent Interbrew kondigde gisteren aan haar productie binnen anderhalf jaar stop te zetten. Hierdoor komen 290 werknemers op straat te staan. 45 anderen worden elders ondergebracht. De gemeente Breda spreekt van hét dieptepunt in de laatste 10 jaar.

De Interbrew-medewerkers worden het slachtoffer van het plan van het Belgische concern om de capaciteit in West-Europa te verbeteren. Het bedrijf telt nu 17 brouwerijen in dit gebied. De bierbrouwer van onder andere Dommelsch, Oranjeboom en Hoegaarden denkt door de maatregelen een "aantrekkelijke kostenbesparing" te kunnen realiseren. Daarom worden ook bij de brouwerij in Manchester in Groot-Brittannië bijna 70 banen geschrapt.

Een woordvoerster van Interbrew Breda bestempelt de situatie als "heel vervelend". "De werknemers wisten dat er een studie liep naar de capaciteitsbenutting van het bedrijf, maar dit komt natuurlijk als een enorme schok." De stap was volgens haar echter onontkoombaar. "De biermarkt in West-Europa groeit niet meer en wordt gekenmerkt door een efficiënter wordend productieproces. Daar moeten wij in mee."

De opheffing van de vestiging kost het bedrijf zo'n €37 miljoen. Daarvan wordt een bedrag van €25 miljoen voor de afschrijvingen van vaste activa gerekend. De overige €12 miljoen is een eenmalige investering in de verplaatsing van de productieactiviteiten binnen het netwerk. Interbrew maakte vorige week nog bekend dat het een 18,3% lagere nettowinst van €165 miljoen over het eerste halfjaar heeft behaald.

De bonden zeggen zeer verrast te zijn over het besluit. "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel", zegt Saskia Dijxhoorn van CNV Bedrijvenbond. FNV zegt ontgoocheld te zijn. "We hebben dit totaal niet aan zien komen, dit is een ramp. De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt tussen de 35 en 45 jaar. Deze mensen komen heel moeilijk ergens anders aan een gelijkwaardige baan", aldus bestuurder Jacques Couwenberg.

Niet alleen de bonden maar ook de gemeente Breda is erg teleurgesteld. "Dit is een gevoelige slag voor de Bredase economie", zegt Cees Budding, hoofd afdeling Economische Zaken. De historie van de brouwerij in Breda gaat terug tot 1671. Interbrew bezit de brouwerij sinds 1995. "Helaas kent het internationale bedrijfsleven zijn eigen wetten en dynamiek. In het geval van Interbrew leidt dit tot hét dieptepunt in de laatste tien jaar."

De bonden hebben gistermiddag al met de directie van Interbrew en werknemers om de tafel gezeten om "de dag te evalueren". "De werknemers zaten erbij als geslagen honden", zegt Dijxhoorn, die bij de gesprekken aanwezig was. "De komende weken gaan we met alle bonden en de ondernemingsraad praten om te kijken of de plannen nog zijn tegen te gaan. Daarnaast gaan we met de directie de sociale gevolgen in kaart brengen."

Bestuurder Chris van Loon van vakcentrale De Unie ziet het echter somber in. "We moeten wel realistisch blijven. Omdat de biermarkt stagneert, zijn de bedrijven genoodzaakt hun kosten omlaag te brengen. Zo kunnen zij blijven concurreren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.