De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak moet inleveren
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft de fraaie winst die vlak voor het weekeinde werd geboekt, gisteren voor het overgrote deel weer moeten inleveren. De weggenomen hoop op een spoedige renteverlaging in de eurozone en winstnemingen bezorgden de beurs een lagere opening. De vrees voor een economische crisis in Brazilië, waar de Nederlandse bankverzekeraars sterk vertegenwoordigd zijn, zette de markt verder onder druk.

De AEX-index moest daardoor van de ruim 11 punten winst die vrijdag werden geboekt, er gisteren weer bijna 10 inleveren. Deze beursgraadmeter, waarin alle fondsen lager sloten, liet daardoor een verlies van 2,7% aantekenen op 346,37. De Midkap eindigde 7,27 punten lager (oftewel 2,0%) op 351,37.

De Nederlandse bankverzekeraars zijn na hun Amerikaanse en Spaanse branchegenoten de grootste schuldeisers in Brazilië, zo blijkt uit het gisteren verschenen kwartaalverslag van de Bank voor Internationale Betalingen. De Nederlanders hebben in het Latijns Amerikaanse land voor $15,7 miljard aan leningen uitstaan. ABN Amro is met ongeveer $9 miljard de grootste schuldeiser.

Het rapport van de Bank voor Internationale Betalingen deed de koers van ABN Amro bepaald geen goed. Het aandeel moest 4,1% inleveren op €14,77. Ook ING (-3,9% op €20,46), Fortis (-1,2% op €17,49) en Aegon (-2,8% op €13,32) moesten terrein prijsgeven.

Een sectorrapport waarin wordt voorspeld dat de computerverkopen de komende maanden zullen tegenvallen, drukte de chipaandelen ASML (-5,5% op €8,70) en ASMI (-2,5% op €11,20) in het rood.

Van de halfgeleiderfondsen zakte Philips echter procentueel het sterkst met een min van 7,3% op €16,86. Daarmee naderde het elektronicaconcern de laagste koers in twaalf maanden, die het vorig jaar vlak na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten aantikte op €16,30.

Philips boekt overigens vooruitgang in de juridische strijd die het al negen jaar voert tegen scheerapparatenproducent Remington. Een rechter in Keulen heeft bepaald dat Remington voorlopig in Duitsland geen scheerapparaat met drie koppen op de markt mag brengen. De uitspraak geldt totdat het Europese Hof van Justitie een duidelijk antwoord geeft op de vraag of Remington met zijn driekoppige scheermachines inbreuk maakt op merkrechten die Philips heeft geregistreerd voor de Philishave.

In de technologiehoek lagen naast de chipbedrijven ook de automatiseerders er niet goed bij. Zowel Getronics (-9,4% op €0,77) als CMG (-7,8% op €0,95) moesten ver terug.

Koninklijke Olie ondervond op de beurs relatief weinig hinder van het bericht dat Saoedi-Arabië zijn aardgasvelden voorlopig niet zal openstellen voor grote Amerikaanse en Europese oliegiganten, waaronder Koninklijke/Shell Groep. De 'Olies' leverden 1,6% in op €43,60.

In de Midkap eindigden vier fondsen hoger, drie onveranderd en zestien lager. Hoogste stijger was Fugro met een plus van 1,5% op €50,25. Vedior daalde procentueel het hardst met een min van €7,1% op €8,13.

Océ liet 6,9% liggen op €9,45. Dit ondanks dat Fortis het beleggingsadvies voor de kopieer- en printerspecialist verhoogde van 'vermeerderen' naar 'kopen'. De Fortis-analisten plakten er een koersdoel op van €15.

De Franse bank CCF heeft een belang van 5,36% genomen in Samas. De kantoorinrichter eindigde 0,8% hoger op €6,67.

Ballast Nedam verloor 2,1% op €5,50. Het bouwconcern moet werkelijk alle zeilen bijzetten om te overleven. Een half jaar geleden opperde toenmalig huisbankier ING plannen om de Nederlandse activiteiten van de Nieuwegeinse bouwer te laten fuseren met een branchegenoot. In die berichtenstroom passeerde bouwbedrijf Strukton de revue als meest voor de hand liggende fusiekandidaat. Gesprekken over een samengaan zouden echter niet eens zijn opgestart, omdat Ballast-bestuursvoorzitter René Kottman er tot grote woede van ING geen enkel nut in zag. Inmiddels zit ABN Amro aan de bestuurstafel van Ballast Nedam.

De obligatiehouders van Versatel stemden gisteren in met het schuldsaneringsplan van het telecombedrijf. Als de rechter dit volgende week ook doet, is Versatel verlost van zijn schuld van €1,7 miljard. Het netwerkbedrijf kan naar verwachting dan ook spoedig het strafbankje van de Amsterdamse beurs weer verlaten. Daar kwam Versatel eerder dit jaar op terecht vanwege een structureel negatief eigen vermogen.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.