De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Adviesketen Spaar Select
houdt op met verzekeren

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Directeur Jan-Willem van Dijk verwacht op termijn met zijn landelijk opererende adviesketen Spaar Select uit het verzekeringsvak te stappen. Hij heeft schoon genoeg van de jarenlange tegenwerkingen vanuit Den Haag. "Taxichauffeurs of boeren hadden in onze plaats allang de ruiten ingegooid op het Binnenhof."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
JAN-WILLEM VAN DIJK ...koop vooral géén lijfrentepolis...
Van Dijk, die onlangs een deel van zijn kantoren moest sluiten en voor het eerst zestig man ineens moest ontslaan, voorspelt dat het nooit meer goed komt met de individuele pensioenopbouw: "Ik raad daarom iedereen af nu nog een lijfrentepolis te kopen, gezien de kostenstructuur en de moeilijke bewijslast".

Je hoort het verzekeringsadviseurs niet vaak zeggen: koop géén polis. Maar Van Dijk weet zeker dat particuliere pensioenopbouw in de verzekeringssfeer een vrijwel zinloze exercitie geworden is. "De overheid heeft om diverse redenen baat bij een slechte oudedagsvoorziening en zal er daarom alles aan doen om opbouw daarvan te blijven dwarsbomen."

Het streven van de overheid is simpel, meent Van Dijk: enerzijds bezuinigingen doorvoeren en anderzijds de arbeidsparticipatie koste wat kost omhoog brengen. "Iedereen dient straks gedwongen te worden om tot vér na zijn vijfenzestigste te blijven werken, om daarmee straks de vergrijzing op te kunnen vangen. Want als je een goede pensioenvoorziening hebt, dan kun je eerder stoppen met werken om van het vrije leven te gaan genieten. Daarom frustreert Den Haag de opbouw van individuele pensioenen, worden collectieve pensioenregelingen op vele fronten versoberd en ontstaat er vanaf 2015 een aow-gat. De overheid is consequent bezig al deze pensioenpijlers te ondermijnen. Want dan rest ons straks geen ander alternatief dan gewoon doorwerken. Missie geslaagd."

Spaar Select gaat zich om deze redenen binnenkort met name richten op vermogensopbouw in box-3: "We gaan meer beleggingsproducten met een lagere kostenstructuur aanbieden."

Van Dijk: "Je kunt eigenlijk wel zeggen dat we verwachten op termijn uit verzekeringen te stappen. Weliswaar blijven we sommige verzekeringsproducten nog verkopen, maar de nadruk komt te liggen op vermogensopbouw."

De strategiewijziging van Spaar Select volgt op een recente drastische ingreep. Afgelopen week moest de adviesketen van Van Dijk voor het eerst in haar negenjarig bestaan ontslagen aankondigen. De verkopen van het in levensverzekeringen en spaarproducten gespecialiseerde bedrijf liepen dit jaar sterk terug, terwijl de kosten van de organisatie (onder meer sponsor van een schaatsploeg à €2 miljoen) hoog waren. Zestig van de zeshonderd medewerkers werden daarom met ingang van deze maand ontslagen en bij ruim eenderde van de 32 vestigingen ging de deur definitief op slot.

"Er is sprake van een kopersstop", aldus Van Dijk. In zijn ogen het gevolg van een combinatie van de haperende economie en overheidsmaatregelen zoals het stopzetten van bedrijfsspaarregelingen en het schrappen van de basisaftrek voor lijfrenteverzekeringen. Daarnaast zorgde "de hetze in de media" tegen het product aandelenlease, naar aanleiding van uitzendingen van het Tros-programma Radar over LegioLease, voor tegenslag. Een nog altijd stijgend aantal ontevreden klanten dient sindsdien ook bij Spaar Select schadeclaims in. "Voor een groot deel met behulp van een voorbeeldbrief die ze van de website van Radar hebben geplukt. Mensen die in eerste instantie allemaal graag mee wilden profiteren van de stijgende aandelenmarkten, vinden nu dat ze verkeerd zijn voorgelicht", verzucht Van Dijk.

Zijn hoop op verzet vanuit de branche tegen de huidige kabinetsplannen heeft Van Dijk laten varen. "Iedereen blijft stil zitten afwachten. Taxichauffeurs of boeren hadden Den Haag allang bezet en de ramen van de Tweede Kamer ingegooid. Maar in de financiële wereld zitten alleen maar keurige heren die denken dat ze door de maatschappij beschouwd worden als 'poenerig' en die daarom hun mond maar dichthouden.

Van Dijk noemt het inschakelen van Willem Vermeend, die de pensioenopbouw in ons land in kaart gaat brengen, een slimme zet van het Verbond van Verzekeraars. "Maar het komt waarschijnlijk veel te laat! Volgend week is het Prinsjesdag en dan worden alle kabinetsvoornemens vastgenageld. Daar helpt geen rapport van commissie-Vermeend meer aan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.