De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vredestuin gedenkt
Britse slachtoffers

   
 

door Willem Kool LONDEN - Ook Londen krijgt een 11-septembermonument ter herinnering aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen op onder meer het World Trade Centre (WTC) in New York en het Pentagon in Washington. Het wordt het eerste officiële monument buiten de Verenigde Staten (VS).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 33kb)
In Londen zal een speciale vredestuin, hier op tekening, verrijzen. (Foto: Reuters)
De 67 Britse doden worden herdacht in een speciale vredestuin in Grosvenor Square Gardens, het plein waar ook de zwaarbeveiligde Amerikaanse ambassade is gevestigd.

Het Britse monument zal volgend jaar pas worden onthuld, maar minister Tessa Jowell van Cultuur bevestigde dat in samenspraak met de nabestaanden en landschapsarchitecten "een waardige en eenvoudige vredestuin" zal worden aangelegd.

Afzondering

"De tuin dient de privacy en de afzondering van bezoekers te waarborgen. Vóór de tweede herdenking van deze vreselijke tragedie moet de tuin klaar zijn", aldus minister Jowell.

Vlak na de aanslagen was het groene plein de plek voor de getroffen familieleden om hun rouw te betonen.

Behalve uit twee ovale bedden met bloemen bestaat het herinneringsmonument uit een eiken pergola met een klassiek paviljoen. In het midden komt een grote steen waarin alle namen worden gegraveerd van de 67 Britse slachtoffers.

Tom Clarke, die zijn zus verloor bij de aanslag op de WTC-torens in New York: "Gezien de ramp dachten we dat een vreedzame tuin voor rustige overdenking het beste monument ter nagedachtenis van de slachtoffers zou zijn. De plek, tegenover de ambassade van de VS, geeft het verlies aan dat onze twee landen hebben geleden op 11 september. Iedereen kan zijn of haar verlies van een dierbare een eigen invulling geven. Maar door één monument te creëren is er één centraal punt waar we allemaal kunnen rouwen."

De Britse nabestaanden herdenken de slachtoffers morgen met een speciale dienst in de St.-Pauls kathedraal in Londen. Prins Charles en zijn jongste zoon prins Harry zullen net als premier Blair en de Amerikaanse ambassadeur William Farish tot de 2000 genodigden behoren. De dienst wordt om 13.46 uur lokale tijd onderbroken voor één minuut stilte. Dat was precies het moment dat het eerste passagiersvliegtuig één van de twee WTC-torens invloog. Ook in andere steden zijn vergelijkbare diensten.

De Londense beurs, luchthavens, scholen, rechtbanken, kerken en supermarkten gedenken de slachtoffers eveneens massaal. De duizenden Londense brandweerlieden zullen voor hun kazernes staan opgesteld om een stil eresaluut aan hun overleden kameraden in New York te brengen. Aartsbisschop George Carey van Canterbury vliegt naar New York waar hij in de St. Thomaskerk op Fifth Avenue een herdenkingsdienst zal leiden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.