De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  De wond zal nooit meer
helen voor New Yorkers

   
 

door Pieter Nijdam NEW YORK - De ochtend van 11 september 2001 begon zo mooi. Een strakblauwe hemel en een aangename nazomerse temperatuur. Niemand kon vermoeden dat om kwart voor negen duizenden mensen in een dodelijk inferno zouden worden gestort. De aanslagen op het WTC heeft bij New Yorkers diepe littekens veroorzaakt. Littekens die bij velen nooit meer zullen helen.

Een jaar later blijken tienduizenden inwoners van Amerika's grootste metropool te kampen met zware psychische problemen. Met name kinderen lijden aan depressies, paranoia, nachtmerries en andere angstgevoelens als gevolg van de traumatische ervaringen van '11 september'.

"De vernietiging van het WTC heeft schade toegebracht aan de geestesgesteldheid van een hele generatie jonge New Yorkers", zegt dr. Christina Hoven, een van de psychiaters aan de Universiteit van Columbia die zojuist een onderzoek hebben afgerond onder 8300 kinderen in New York tussen de negen en achttien jaar.

De kinderen werden zes maanden geobserveerd. Een van de opmerkelijkste conclusies is dat psychische afwijkingen, zoals depressies, posttraumatische stress en een vlucht in alcohol of andere verdovende middelen, net zo vaak voorkomen bij kinderen die vlak bij Ground Zero wonen als bij kinderen uit andere delen van New York.

"Het is dus niet de locatie waar men ten tijde van het drama woonde, maar de leeftijd waarbij we gelijksoortige psychische afwijkingen hebben aangetroffen", aldus Hoven. "We zijn op overeenkomsten gestuit met kinderen in oorlogsgebieden. Ik ben bang dat veel van de 1,2 miljoen kinderen van New York later grote geestelijke problemen zullen krijgen, waarvan ze zich nu nog niet bewust zijn."

Wegstoppen

Volgens de psychiater moet de overheid deze problemen niet onderschatten. "We hebben het over een groot deel van de bevolking dat risico loopt. Het wegstoppen van deze traumatische ervaring, kan zich op latere leeftijd openbaren - wanneer het te laat is. Daarom heeft het stadsbestuur en wellicht de regering de morele verantwoordelijkheid om te zorgen voor een adequate psychische begeleiding van de New Yorkse schooljeugd."

De studie van Hoven en haar collega's toont voorts aan dat kinderen van immigranten uit landen die regelmatig worden verscheurd door burgeroorlogen, veel gevoeliger blijken te zijn voor problemen in relatie tot 11 september. Het is voor de psychiater nog niet duidelijk waarom, maar kennelijk hebben eerdere traumatische ervaringen van de ouders, die naar boven kwamen na de aanslagen op het WTC, direct effect op hun kinderen.

Onder volwassenen van New York zit de angst voor nieuwe aanslagen er nog steeds goed in. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat bijna driekwart van de bevolking denkt dat er binnenkort opnieuw een grote terreuraanslag op de stad zal worden gepleegd. Een op de twee burgers mijdt nog steeds hoge gebouwen, zoals wolkenkrabbers.

Volgens de peiling onder New Yorkers verwacht 36 procent van de ondervraagden een biochemische aanval op de stad. Bijna 30 procent denkt eerder aan autobomaanslagen of terreuracties van zelfmoordcommando's. Slechts drie procent gelooft in de dreiging van een nucleaire aanval.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.