De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Irak dichtbij kernbom

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - Irak kan binnen enkele maanden kernwapens maken als het de hand weet te leggen op radioactief materiaal. Dit meldde het befaamde onafhankelijke Londense Institute of International Strategic Studies (IISS) gisteren in een rapport dat tegelijk in Brussel, New York en Londen openbaar werd gemaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Buitenlandse cameraploegen filmen op uitnodiging van het Iraakse ministerie van Informatie een nucleaire installatie in de plaats Tamoz, zo'n 40 kilometer buiten Bagdad. (Foto: AP)
Volgens het instituut blijft het verkrijgen van massavernietigingswapens een belangrijk doel voor het regime van Saddam Hoessein, maar een directe bedreiging voor de VS of Europa vormt Irak niet.

IISS-directeur John Chipman zei gisteren dat Bagdad werkt aan de ontwikkeling van bomonderdelen, maar Iraakse technici hebben hulp en grondstoffen van andere landen nodig bij het op korte termijn in elkaar zetten van een kernwapen. "Indien Saddam splijtstof van het buitenland krijgt, steelt of op een andere manier bemachtigt, zal hij zeker in staat zijn snel, binnen enkele maanden, een kernbom in elkaar te zetten", zei Chipman.

Moeilijk

De Britse wapendeskundige Paul Beaver neemt de conclusies van het IISS weliswaar over, maar stelt dat het instituut niet met de harde feiten komt die een preventieve oorlog nu rechtvaardigen. Hij wijst erop dat het heel moeilijk is op de zwarte markt aan radioactief materiaal te komen. Het transport daarvan wordt meestal zwaar bewaakt.

Het IISS geeft aan dat Irak, ondanks internationale inspanningen om het raketarsenaal van dit land onschadelijk te maken, beschikt over een klein aantal raketten waarmee kernkoppen kunnen worden afgevuurd. Het instituut schat dat Bagdad ongeveer 12 raketten heeft met een bereik van zo'n 600 kilometer.

Chipman: "Wij zijn ervan overtuigd dat Saddam een kleine eenheid van ballistische raketten met een bereik van 650 kilometer heeft behouden waarmee Saoedi-Arabië, Koeweit, Israël, Iran en Turkije aangevallen kunnen worden. Het zal echter nog wel een tijdje duren voordat Saddam de splijtstoffen bij elkaar heeft en een raket van een kernwapen heeft voorzien. " De verklaring van de Britse premier Blair dat Hoessein met lange-afstandsraketten Groot-Brittannië of andere landen in Europa kan bedreigen, wordt door het IISS ontzenuwd.

Volgens Chipman en medeauteur Gary Samore heeft Irak bovendien nog aanzienlijke mogelijkheden voor chemische of biologische oorlogvoering.

"De VN-inspecties hebben de Iraakse mogelijkheden voor de opbouw van een chemisch en biologisch arsenaal vertraagd, maar niet onmogelijk gemaakt", aldus de rapporteurs. Zo zou Irak duizenden liters antrax, honderden tonnen mosterdgas en een paar honderd ton sarin zenuwgas in voorraad hebben. Gemakkelijk bij te maken strijdgassen en andere strijdmiddelen zouden een gevaar voor Amerikaanse militairen kunnen opleveren in geval van oorlog.

Chemische wapens kunnen de aan- en afvoer van militaire goederen verstoren en burgers bedreigen, maar zullen waarschijnlijk niet leiden tot massale aantallen slachtoffers, zo staat in het rapport.

Indien niets wordt ondernomen, is het aannemelijk dat het Iraakse regime uiteindelijk de doelen zal bereiken, aldus de rapporteurs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.