De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wenen maakt zich op
voor vervroegde verkiezingen

Van onze correspondent

   
 

WENEN - De Oostenrijkse bondskanselier Wolfgang Schüssel (ÖVP) heeft geen vertrouwen meer in de extreemrechtse en tot op het bot verdeelde FPÖ en zal het bestuur van zijn partij vanavond formeel toestemming vragen voor vervroegde verkiezingen. Omdat geen van de andere partijen aanstuurt op een andere oplossing, mogen de Oostenrijkers naar verwachting op 24 november naar de stembus, een jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

Het aftreden van drie ministers van de FPÖ heeft de regeringscrisis in Wenen veroorzaakt. Het gaat om vice-kanselier Susanne Riess-Passer en de ministers van Financiën en Verkeer.

Afstand

Bondskanselier Schüssel van de christelijk conservatieve ÖVP nam gisteren voor het eerst duidelijk afstand van de coalitiegenoot, die intern al weken is verdeeld in een regeringsgetrouw blok onder leiding van vice-kanselier Riess-Passer en een oppositioneel blok, dat wordt aangevoerd door Jörg Haider. De populist uit Karinthië bekleedt weliswaar geen andere functie meer dan het premierschap van de bergrijke deelstaat, maar dat belet hem niet nog altijd de feitelijke machthebber binnen de FPÖ te zijn.

Partijfundamentalisten rond Haider leverden de afgelopen weken in toenemende mate kritiek op de steun die de eigen ministers gaven aan de koers van de regering. Ook kwamen weer steeds meer nationalistische sentimenten bovendrijven, zoals de eis om de toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie te blokkeren, mocht dit land niet bereid zijn de kerncentrale van Temelin te sluiten.

Oppositie

Met de uitspraak "burgers willen vakwerk van een regering die een hecht team vormt", distantieerde Schüssel zich gisteren voor het eerst openlijk van de FPÖ. Hij zei niet meer te weten of de coalitiegenoot nu wil regeren of oppositievoeren. De kanselier vermeed een antwoord op de vraag of hij na de verkiezingen weer een regering van ÖVP en FPÖ onder zijn leiding voor mogelijk houdt.

De internationale gemeenschap zal met weinig spijt afscheid nemen van het coalitie-experiment van ÖVP en FPÖ. De installatie van het kabinet Schüssel was begin 1999 aanleiding tot een omstreden boycotactie van de Europese Unie, vanwege de uiterst rechtse samenstelling.

"Beoordeel dit kabinet op zijn daden", luidde destijds de oproep van de Oostenrijkse bondspresident Thomas Klestil. Nu de balans kan worden opgemaakt, valt het grote aantal wisselingen binnen de portefeuilledragers van de FPÖ op. Ze werden al snel te licht bevonden, of bliezen zelf vroegtijdig de aftocht.

Het grootste compliment is misschien nog wel de constatering van een waarnemer, dat het kabinet Schüssel in zijn twee en een half jarig bestaan betrekkelijk weinig schade heeft aangericht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.