De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Arafat "veroordeelt
geweld tegen burgers"

   
 

RAMALLAH - De Palestijnse leider Jasser Arafat heeft gisteren ten overstaan van zijn parlement gezegd dat hij "alle vormen van terreur" tegen Israëlische en Palestijnse burgers veroordeelt, maar hij ging niet zo ver om ook aanslagen op joodse kolonisten en Israëlische militairen te verbieden. Wel bevestigde hij dat de verkiezingen begin volgend jaar worden gehouden en voegde er, duidelijk schertsend, aan toe dat hij hoopte dat het parlement hem zou vervangen, zodat hij zou kunnen uitrusten.

"De vrede van de dapperen ligt nog steeds voor ons en niet achter ons", zei Arafat in zijn eerste speech voor het parlement in 18 maanden.

Opnieuw verhinderde Israël 14 parlementariërs uit de Gazastrook de zitting bij de te wonen, waarna 14 anderen uit solidariteit thuisbleven. Ze woonden via video de zitting bij.

Toen Arafat aankondigde dat de presidentiële, parlementaire en gemeentelijke verkiezingen begin januari zullen worden gehouden, riep een boze parlementariër: "We hebben een presidentieel decreet nodig met een verkiezingsdatum."

Hoewel Arafat geen datum noemde, heeft hij de Verenigde Staten getrotseerd, die uitstel wilden van de presidentiële verkiezingen in de hoop de Palestijnen ervan te kunnen overtuigen een premier te benoemen en Arafat te reduceren tot ceremonieel president.

Kabinet

Blijkbaar durfde de Palestijnse leider het gisteren nog niet aan het parlement een oordeel te vragen over zijn nieuwe kabinet, omdat dan zou blijken of hij een meerderheid heeft in de 88-koppige volksvertegenwoordiging. Mogelijk dat vandaag over het kabinet wordt gestemd.

Raanan Gissin, adviseur van de Israëlische premier Ariel Sjaron, noemde de toespraak van Arafat zonder enige betekenis. "Vrede en hervormingen zullen alleen plaatsvinden als Arafat er niet is", aldus Gissin. Paul Patin, woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv, zei dat Arafat op zijn daden zal worden beoordeeld en niet op zijn woorden. Ook Ismail Abu Shanab, woordvoerder van de militante islamitische Hamas, zei dat Arafats speech een teleurstelling was en dat hij geen duidelijke strategie heeft om Israël te confronteren. "We moeten een manier vinden om de Israëlische agressie op de proef te stellen", aldus Abu Shanab, wiens groepering de afgelopen twee jaar zeker 250 Israëlische burgers heeft gedood in zelfmoordacties.

De VN-Wereldvoedselorganisatie FAO heeft gisteren gewaarschuwd dat de afgelopen maanden het percentage acute hongergevallen onder de Palestijnse jeugd schrikbarend is gestegen als gevolg van de werkloosheid en reisbeperkingen voor personen en goederen. Uit een onderzoek onder auspiciën van de Amerikaanse John Hopkins University en de internationale hulporganisatie CARE, dat vorige maand werd gehouden, blijkt dat 9,3 procent van 936 onderzochte Palestijnse kinderen onder de vijf jaar sterk ondervoed is. Onder een normale bevolking zou dat percentage 2,3 bedragen.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.