De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Einde aan riante salarissen
bestuur VluchtelingenWerk

   
 

door Michiel Hoogers AMSTERDAM - In strijd met de regels van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) betaalt de vereniging VluchtelingenWerk Nederland haar bestuursleden salarissen.

Zo ontving de in 1999 aangetreden voorzitter van VluchtelingenWerk, Harry van den Bergh, in de jaren 2000 en 2001 een jaarsalaris van 30.000 euro voor twee werkdagen per week. De overige zes bestuursleden kregen ieder de helft voor een werkdag per week.

Met het betalen van salaris aan haar bestuur is VluchtelingenWerk Nederland een uitzondering in de Nederlandse liefdadigheidssector.

Als waakhond van de fondsenwervende charitatieve organisaties stelt het CBF als voorwaarde dat het bestuur van een dergelijke instelling onbezoldigd werkt voor het goede doel. Sinds 1996 heeft het CBF aan 150 liefdadigheidsinstellingen het CBF-keurmerk verleend. Vijftig kleinere organisaties zijn in het bezit van een goedkeurende CBF-verklaring. Het CBF heeft verklaard dat VluchtelingenWerk niet voor het CBF-keur in aanmerking komt zolang zij het bestuur betaalt.

Overigens zetten ruim negenduizend vrijwilligers zich gratis in voor VluchtelingenWerk, dat de belangen behartigt van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland.

De vereniging VluchtelingenWerk Nederland heeft aangekondigd na volgend jaar een einde te maken aan de salariëring van het bestuur. Volgens bestuur en directie heeft de vereniging twee jaar geleden een reorganisatie in gang gezet die is gericht op het verkrijgen van het CBF-keurmerk.

Veel

Een van de veranderingen is het vervangen van de salarisregeling voor het bestuur door een onkostenvergoeding. Zo zijn de salarissen van de bestuursleden over dit jaar bijgesteld tot 22.500 euro voor de voorzitter en 11.250 euro voor de overige bestuursleden. Voor 2003 zijn deze bedragen vastgesteld op respectievelijk 15.000 euro en 7500 euro.

De voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, Harry van den Bergh, erkende gisteren desgevraagd dat VluchtelingenWerk een uitzondering vormt op de regel dat besturen in de Nederlandse liefdadigheidssector onbetaald werk verrichten.

Van den Bergh: "Toen ik twee jaar geleden voorzitter werd, heb ik meteen gezegd dat die betalingsregeling moest worden aangepast. Volgend jaar houden we op met betaalde bestuursleden."

Volgens Van den Bergh is het huidige bestuur benoemd op grond van een drie jaar geleden vastgestelde regeling. "Daarin staat dat de voorzitter twee dagen in de week en de overige bestuursleden een dag in de week werkzaam zijn voor de vereniging", legt hij uit. "Daarvoor krijg ik een salaris van ongeveer 1600 euro in de maand. Eerlijk gezegd vond ik dat een beetje te veel van het goede. Nu bouwen we dat op een redelijke manier af."

De tweehonderd door het CBF goedgekeurde liefdadigheidsinstellingen hebben samen een aandeel van negentig procent van de Nederlandse charitasmarkt. Op aandrang van de overheid is het CBF bezig met het ontwikkelen van een keurmerk voor instellingen die geld ontvangen van de grote loterijen. In dit licht bezien ontkomt VluchtelingenWerk er niet aan in de pas te lopen met de andere fondsenwervende instellingen.

Jaarlijks ontvangt VluchtelingenWerk 12,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Daarnaast krijgt zij 10 miljoen euro aan overheidssubsidies binnen en leveren contributies, giften, eigen activiteiten en beleggingen zo'n 2,5 miljoen euro op.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.