De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Minister: Budget
ziekenhuizen afschaffen

Van onze economische redactie

   
 

SITTARD/GRONINGEN - Minister Bomhoff (Volksgezondheid) wil Nederlandse zorgverzekeraars een rapportcijfer gaan geven. Wie een onvoldoende scoort, moet volgens de minister "met grote vrees vrezen of hij nog wel verzekeraar mag blijven".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x287, 15kb)
Minister Bomhoff aan het woord tijdens zijn bezoek aan het Martiniziekenhuis in Groningen. (Foto: Francois Wieringa)
Dat zei hij gisteren tijdens zijn eerste werkbezoek, waarin hij zowel het Maaslandziekenhuis in Sittard als het Martini Ziekenhuis in Groningen bezocht.

Tegelijk wil hij af van de budgetregeling zodat ziekenhuizen de financiële ruimte krijgen operaties uit te voeren die zij nodig achten.

Goed

Bomhoff pakte de roadshow met beide handen aan om de zorgverzekeraars op hun taak als inkoper van goede gezondheidszorg te wijzen.

Wat de verzekeraars ondernemen om de ellenlange wachttijden te verkorten en of ze wel genoeg op de kwaliteit van de geleverde zorg letten, bepalen onder andere de hoogte van het rapportcijfer. "Wie een laag cijfer heeft moet zich schamen en het beter gaan doen", was de heldere boodschap van de minister.

De eerste cijfers kunnen de verzekeraars begin volgend jaar verwachten. Een onafhankelijke instantie die niets met politiek te maken heeft moet volgens de bewindsman de cijfers gaan geven: "Het moet eerlijk gebeuren."

De verzekeraarsreuzen CZ en Menzis (voorheen Amicon Groep) leken niet te vrezen voor de beoordeling. Beide bestuursvoorzitters spraken zelfs van een goed initiatief. De overkoepelende organisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt in een reactie geen moeite te hebben met een rapportcijfer.

Bomhoff maakte gisteren eveneens duidelijk hoe graag hij af wil van de wirwar aan regeltjes, met name rond de financiering van de zorg. Uit bezuinigingsoverweging heeft de politiek de afgelopen acht jaar ziekenhuizen een vast budget gegeven waarmee ze het moesten doen. Was het budget op, dan werd er niet meer geopereerd.

De kersverse minister gaf gisteren het startsein hier een einde aan te maken. "Het recht op zorg staat in het Strategisch Akkoord van het nieuwe kabinet namelijk centraal. Als een verzekeraar en een ziekenhuis daarom akkoord gaan met een operatie, dan moet dat gewoon gebeuren", zo oordeelde de bewindsman. Dus ook als het budget op is.

Plafond

"Ik kan nog niet te veel zeggen over Prinsjesdag maar leest u maar hoe vaak ik het woord plafond gebruik", lichtte Bomhoff vast een tipje van de sluier.

"Volgend jaar rond deze tijd bekijk ik de boekhoudingen van ziekenhuizen en verzekeraars en als alles binnen de redelijkheid is gebeurd, dan zet ik mijn handtekening eronder. Er moeten dan natuurlijk geen privé-jets naar Zwitserland zijn gestuurd, dat moge duidelijk zijn."

Dat de nieuwe aanpak meer geld gaat kosten, neemt de nu al bij zijn ambtenaren als daadkrachtig bekendstaande Bomhoff voor lief: "Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een verhoging van de ziektekostenpremie of een verschraling van het ziekenfondspakket, maar iedereen vindt de wachtlijsten onacceptabel."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.