De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Illegaal kan niet
leven zonder roof

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De circa 150.000 illegalen die in ons land verblijven, blijken steeds meer via roven en stelen aan hun geld te komen. Vooral nu het door het aan elkaar koppelen van administraties het almaar moeilijker wordt om werk te vinden zonder tegen de lamp te lopen, vervallen steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen in de criminaliteit. Terwijl in 1997 nog 18,5 procent van de illegalen in aanraking met justitie kwam, is dit inmiddels opgelopen tot zeker 28 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum dat minister Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) vandaag naar de Tweede Kamer zal sturen.

Overleven

Volgens het rapport maken de 112.000 tot 163.000 illegalen in ons land zich in toenemende mate schuldig aan zogenoemde 'overlevingscriminaliteit'. Vooral door de Koppelingswet, waardoor veel bestanden van sociale diensten en andere instanties aan elkaar zijn gekoppeld, worden de gelukzoekers met steeds meer succes van de 'illegale' arbeidsmarkt geweerd.

Nawijn erkent dat het strengere beleid tot gevolg heeft dat meer illegalen zich aan diefstal schuldig maken, maar ziet hierin geen enkele aanleiding het huidige beleid te versoepelen. "De Koppelingswet kan meer criminaliteit in de hand werken, maar dat willen we ook aanpakken door een streng uitzettingsbeleid van de personen die worden opgepakt", aldus de bewindsman.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de criminelen die worden gepakt vanwege diefstal en andere kleine delicten een grote kans lopen Nederland te worden uitgezet. In ruim de helft van de gevallen gebeurt dit nu al.

Volgens de onderzoekers wordt Nederland overigens niet 'overstroomd' door illegalen, al is niet duidelijk of het effect van de Koppelingswet in recente jaren een duidelijke afname tot gevolg heeft gehad.

Wel blijkt opnieuw dat de nieuwe Vreemdelingenwet nog steeds elke maand een sterk neerwaarts effect heeft op het aantal asielzoekers dat ons land inkomt en daarmee uiteindelijk ook op het aantal personen dat in de illegaliteit belandt. Vorige maand meldden zich totaal 1285 vluchtelingen, oftewel een spectaculaire daling van maar liefst bijna 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal asielzoekers dat binnen 48 uur na aankomst te horen krijgt dat zij weer moeten vertrekken, blijft stijgen. In augustus moest 54 procent direct weer gaan omdat zij ten onrechte een asielverzoek hadden ingediend.

De belangrijkste reden voor de forse daling van het aantal asielzoekers is de veel strakkere procedure in de aanmeldcentra. Doordat een steeds groter aantal vluchtelingen al heel snel na aankomst nul op het rekest krijgt, durven veel mensensmokkelaars het niet meer aan. Daarnaast speelt mee dat ons land veel minder landen dan voorheen als veilig bestempelt. Justitie houdt er rekening mee dat er dit jaar in totaal ongeveer 22.000 asielverzoeken worden ingediend, tegenover ruim 32.000 vorig jaar.

Nawijn verwacht dat het percentage direct afgewezen verzoeken kan worden verhoogd naar tachtig procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.