De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 10 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Premie halveert
aantal ziekmeldingen

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Het ziekteverzuim onder werknemers van de dienst Afvalverwerking in Amsterdam is in zes maanden gehalveerd. Meldde in december 2001 nog gemiddeld 12 procent van de vuilverbranders zich ziek, juni 2002 was dat percentage gedaald naar 6 procent.

Bij de dienst voor afvalverbranding experimenteert de gemeente Amsterdam sinds dit jaar met een bonusregeling. Wie zich niet ziek meldt krijgt 125 euro per kwartaal. De dienst telt 232 werknemers. De nieuwe regeling kostte de gemeente in het eerste halfjaar ruim 54.000 euro.

Besparing

Het experiment duurt een jaar. Daarna wordt gekeken of de gemeente de regeling ook bij andere diensten zal toepassen. De proefballon die bij de dienst Afvalverwerking wordt opgelaten betekent een flinke besparing. De gemeente Amsterdam was vorig jaar 3,7 miljoen gulden kwijt aan ziekteverzuim.

De gemeente Amsterdam wil het ziekteverzuim terugbrengen naar 6 procent in 2004. Een gemeenschappelijke aanpak van personeelszaken bij alle 38 diensten moet hiervoor zorgen. "Het belangrijkst is meer aandacht te geven aan de zieke werknemers. Een bloemetje sturen, bijvoorbeeld," zegt projectleider Lisette Uitenwerf. Ook zoekt de gemeente samen met werknemers naar oplossingen. "Als iemand met een gebroken been thuis zit, kan hij of zij misschien gaan telewerken of in aanmerking komen voor een taxivergoeding. Zo kan diegene toch naar het werk komen."

Bij de gemeente Amsterdam is de regeling tot stand gekomen door afspraken tussen de ondernemingsraad met het stadsbestuur. Bedrijven staat vrij om met hun werknemers afspraken maken over prikkels die leiden tot het beperken van het ziekteverzuim. Daarbij kunnen geld of extra vakantiedagen worden ingezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 10 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.