De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ACS niet gerust op goede
afloop van verkoop HBG

   
 

AMSTERDAM - Florentino Perez, hoogste baas van het Spaanse bouwbedrijf ACS, maakt zich grote zorgen over de afwikkeling van de verkoop van Hollandsche Beton Groep (HBG) aan Bam NBM. De overdracht had al volledig in kannen en kruiken moeten zijn, maar loopt flinke vertraging op. En Perez zit om geld te springen.

Perez heeft hard geld nodig om zijn expansiedrang te financieren. De Spanjaard is een ondernemer die constant op zoek is om zijn imperium, waartoe ook voetbalclub Real Madrid behoort, uit te breiden. "Perez is veel in beweging. Hij moet potjes geld hebben om uit te geven."

Maar Bam NBM betaalt ACS pas als volledige toestemming is verkregen van zowel ondernemingsraad als de mededingingsautoriteiten. Die is er nog steeds niet. "Ik had ook liever gehad dat de overname niet was doorverwezen naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)", zegt bestuursvoorzitter Wim van Vonno van Bam NBM daarover. "Dit kost ons op zijn minst vier tot zes weken extra."

De ondernemingsraad van Bam is inmiddels akkoord met de aankoop. En ook de toezichthouders in Brussel hebben geen bezwaren. "Daarmee is er dus toestemming voor 75% van de overname van HBG", licht Van Vonno toe. De NMa onderzoekt mogelijke overlap bij de Nederlandse activiteiten, goed voor een kwart van de HBG-omzet. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar de positie die de nieuwe combinatie inneemt bij grotere projecten als de aanleg van de Hogesnelheidslijn en op het gebied van wegenbouw en asfaltcentrales. Mogelijk zal Bam opgedragen worden enkele onderdelen van HBG af te stoten. Tegen de overname van ingenieursbureau Tebodin en de baggerdivisie van HBG zouden volgens Van Vonno geen bezwaren zijn.

Nog deze week spreekt de Bam-voorman met enkele functionarissen van ACS. Hij gaat ze dan vertellen de afwikkeling van de overname met vertrouwen tegemoet te zien. De vraag is of dat voldoende is de gemoedsrust terug te laten keren in Madrid.

De Spanjaarden hebben er al de pest over in dat ze er bij inschieten. Perez verkocht HBG voor €715 miljoen. Dat is 5,5% goedkoper dan de prijs waarvoor het Spaanse bedrijf Dragados het in januari aanschafte. In april kwam Dragados echter in handen van ACS dat geen enkele trek had in het Nederlandse concern. De ACS-topman wil zich concentreren op de nationale bouwmarkt en alleen participeren in lucratieve internationale deals.

De onrust over de betaling van de deal wordt verder gevoed door de lage beurskoers van Bam NBM. De Nederlandse bouwer had plannen om volgende maand een aandelenemissie te doen om de acquisitie te financieren. Dat plan is in duigen gevallen nu de beurswaarde van Bam NBM met zo'n 30% is teruggelopen. Van Vonno erkent dat probleem. "Wij zijn aan het kijken wat nu de beste instrumenten zijn om geld bij elkaar te krijgen om de aankoop van HBG te financieren", zegt hij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.